Maak nu kans op een proefreis naar Zweden!
Nieuws van onze partners:

Het mmm-gevoel van The Dutch Weedburger

Het mmm-gevoel van the dutch weedburgerHet klinkt als een spannende trekpleister voor toeristen: ‘The Dutch Weedburger’. In werkelijkheid is het een plantaardige burger van zeewier en algen. Die verbazingwekkend goed verkoopt.

Lisette Kreischer klinkt ernstig. “Als we blijven consumeren zoals we dat nu doen hebben we in 2050 drie aardbollen nodig om de hele wereld te voeden. Een transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten is essentieel. The Dutch Weedburger is het antwoord.”

Samen met documentairemaker Mark Kulsdom ontwikkelde Kreischer de Dutch Weedburger, een burger met als hoofdingrediënten zeewier en algen. “Plantaardige eiwitten zijn de toekomst. De productie van vlees is duur, inefficiënt en vervuilend.” Daarom moeten de dierlijke eiwitbronnen vervangen worden door plantaardige bronnen zoals zeewier en algen. Theoretisch gezien kan daarmee de hele wereldpopulatie gevoed worden. Voor de productie is namelijk geen zoet water en geen extra landbouwgrond nodig.

Mmm-gevoel

“Maar tot nu toe eten we zeewier eigenlijk alleen nog maar in sushi,” observeert Kreischer. “Er moest dus iets leuks mee gebeuren.” Om een gerecht te creëren dat lekker, gezond en door de massa makkelijk accepteerbaar is, gingen Kreischer en Kulsdom naar New York, het hart van de onconventionele keuken. Daar hebben ze echte vleeskoks en topchefs van 100 procent plantaardige restaurants aan het werk gezet. “Niet om de smaak van een hamburger te evenaren, maar om dezelfde beleving te creëren – dezelfde soort umami.”

Umami is het ‘mmmm’-gevoel dat je krijgt als je bijvoorbeeld een lekkere hamburger eet initiatiefnemer Lisette Kreischer

Umami is een van oorsprong Japans woord dat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent en is, naast zout, zoet, zuur en bitter, een van de vijf basissmaken. Umami komt van nature in etenswaren voor zoals vlees, erwten, en zeewier. “Umami is het ‘mmmm’-gevoel dat je krijgt als je bijvoorbeeld een lekkere hamburger eet.”

Zeewier heeft geen weerstand

Een groen broodje met zeewier. Het klinkt niet als iets waar de aardappeletende Hollanders op zitten te wachten, maar niks blijkt minder waar. “We hebben de burgers gebakken en uitgedeeld op scholen, festivals, noem maar op.”

Was ze niet bang dat mensen een hamburger zouden verwachten en juist teleurgesteld zouden raken? “Je verwácht toch geen hamburger? Het is nota bene een groen broodje met zeewier!” Dat idee bleek terecht: overal werd de burger lyrisch ontvangen. Kreischer staat zelf ook met mond vol tanden. “Ik heb hier jaren naar gezocht. Hoe benader je nou de grote massa, de patatgeneratie? Nu is dat dus gelukt.”

Ik heb het op het op borden zien liggen van mensen van wie ik het nooit verwacht had – bij een slagersfamilie bijvoorbeeld Kreischer

Het succes dankt de burger aan zijn ludieke karakter. “Ik ben al tien jaar bezig met duurzaamheid, maar de Weedburger heeft blijkbaar een eigenschap die mensen prikkelt. Ik heb het op het op borden zien liggen van mensen van wie ik het nooit verwacht had. Bij een slagersfamilie bijvoorbeeld.” Zeewier lijkt geen weerstand te hebben. “Het is stoer en spannend. En ook de naam werkt; mensen raken nieuwsgierig en willen The Dutch Weedburger proeven.” Mede vanwege het succes is The Dutch Weedburger ecopreneur van de maand bij de Amsterdamse incubator Green Metropole.

Daverend succes

De burger wordt door het familiebedrijf Burgerz gemaakt en wordt al in verschillende restaurants geserveerd, onder andere in Café Restaurant Noorderlicht in Amsterdam. “Wij krabben eigenlijk nog op ons hoofd. Het succes is veel sneller gegaan dan we hadden durven dromen, waardoor we al heel snel bij het praktische productieverhaal zijn beland: hoe krijg je zoiets op de markt?” zegt Kreischer.

The Dutch Weedburger staat in restaurants op de kaart voor ongeveer elf euro en wordt geserveerd met frietjes. Maar voorlopig zul je de burger nog niet bij de plaatselijke super vinden. “We willen niet concurreren met andere plantaardige vleesvervangers. Dat is al heel succesvol en goed voor het milieu. Dus zij moeten gewoon de supermarkten domineren, dan zoeken wij een ander kanaal.”

Een gefundeerde droom

De burger is voor Kreischer meer dan slechts een gerecht. “Het is een campagne om het grote publiek te inspireren en begeleiden in de transitie naar plantaardige proteïnen.” Met de Weedburger wil Kreischer de transitie aantrekkelijk maken. “Het eten van plantaardige eiwitten hoeft geen hardcore idealisme te zijn.”

Met compagnon Kulsdom maakte ze een documentaire over The Dutch Weedburger. “Het was de bedoeling om eerst de film op de markt te brengen en dan pas de burgers, maar door het grote succes is dat andersom gegaan.” Halverwege januari is de premiere voor de donateurs die de film mogelijk hebben gemaakt, waaronder de ASN Bank.

“We willen een duurzame impact hebben. Een gefundeerde droom die blijft. Maar we bouwen nog aan dat brand.” Om hun droom waar te maken moet The Dutch Weedburger in een bedrijfsformule gegoten worden. “Commercieel is geen vies woord. Met de juiste boodschap en intentie is het gezond en zelfs essentieel. Zeker in deze tijden.”

Foto: The Dutch Weedburger

Door:

Nina Arbutina is redacteur bij DuurzaamBedrijfsleven.nl

Gerelateerde artikelen

3 reacties

  1. Wij zijn trots op Lisette en Mark. Zij tonen passie en doorzettingsvermogen.
    Een lichtpunt in deze crisistijd.

    Reageer
  2. Geweldig concept! Wil ‘m nu al eten! Succes met de verdere marktgang – jullie hebben alle potentie om hier groots én duurzaam mee te groeien.

    Reageer
  3. Debora JANSEN

    25/02/2014 @ 8:00 PM

    Zag het op kassa groen, ben trots op deze mensen die zo’n prachtige burger maken, die zelfs vleeseters lekker vinden.

    Reageer

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn aangegeven *.


Naar Boven ⇑

© 2014 Duurzaam Bedrijfsleven is een zelfstandig en onafhankelijk onderdeel van Club van 30 BV. | Privacy Verklaring | Ontwerp door: gonzodesign