Circulaire Economie

CO2 uit Groningse gascentrale voer voor algenkweek

eemscentrale

04-01-2016 09:42 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse biotechbedrijf Omega Green gaat bij de Eemscentrale ten noorden van Delfzijl algen kweken uit CO2 en andere reststromen. De algen zijn geschikt voor diervoeding en cosmetica.

Omega Green realiseert in de Eemshaven een proefinstallatie van ongeveer twee voetbalvelden groot. In plastic bioreactors zetten micro-organismen hier koolstofdioxide uit de elektriciteitscentrale en nutriënten uit mest om in biomassa.

Veevoer uit rookgassen, vanaf mei 2016

De algen groeien in zoutwater, met zonlicht en restwarmte van de centrale als energiebron. Ze zijn geschikt als vervanger van soja in gezond veevoer. Voor pluimvee en biggen is er met deze voeding minder antibiotica nodig. Ook zijn er uit de algen grondstoffen voor de productie van cosmetica te produceren. Verder is de productie van hernieuwbare brandstoffen een optie.

Naar verwachting is de proefinstallatie medio 2016 in bedrijf. Jaarlijks levert deze enkele tientallen tonnen droge biomassa.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Omega green, DvhN, DuurzaamGeproduceerd | Foto: Wutsje, via WikiMedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.