Circulaire Economie

Hoe een Frans bedrijf PET-flessen eindeloos recyclet

petflessen

05-01-2016 09:06 | Door: Erik Verheggen

Het Franse Carbios verwerkt in zijn enzymenfabriek afvalplastic tot bio-afbreekbare kunststof. Het bedrijf kan nu ook PET omzetten in zijn chemische bouwstenen.

Carbios claimt dat zijn enzymenproces polymeren uit afvalplastic terugbrengt in de oorspronkelijke toestand. Zo ontstaat een eindeloos recyclebaar, bio-afbreekbaar plastic.

In theorie is in Europa een CO2-reductie van 4,6 miljoen ton haalbaar, zegt het bedrijf.

In het najaar van 2015 slaagde Carbios er met zijn enzymtechnologie al in polymelkzuur (PLA) af te breken en te depolymeriseren. Het bedrijf is daarna aan de slag gegaan om zijn procedé ook geschikt te maken voor PET en PTT.

Wereldwijd werd in 2014 21 miljoen ton PET-plastic geproduceerd. Meer dan twee derde daarvan vindt zijn weg naar fabrikanten van frisdrankflessen. In Europa wordt 57 procent van alle PET gerecycled. Bottleneck is het scheiden en sorteren van flessen en andere PET-verpakkingen. In bestaande recyclingmethodes is vervuiling van de stroom flessen een groot probleem.

CO2-reductie

Volgens Carbios is met de enzymentechnologie een recyclingpercentage van 100 procent haalbaar. In theorie is in Europa een CO2-reductie van 4,6 miljoen ton haalbaar, zegt het bedrijf.

Voor industriële toepassing moet Carbios zijn fabrieken fors opschalen. Een proefinstallatie van 300 liter enzymen, die in september vorig jaar open ging, produceert 40 kilo plastic per uur. Binnen de fabriek maakt het bedrijf ook profielen en folies van het materiaal.

Carbios haalde eind 2013 financiering op met een beursgang. Eind november sleepte het bedrijf een investering binnen van nog eens € 1,6 mln door investeringsbank Bpifrance.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Carbios | Foto: Wagner T. Cassimiro, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.