Circulaire Economie

Biomassa van suikerriet vervangt cement in beton

05-01-2016 12:20 | Door: Fitria Jelyta

Spaanse en Braziliaanse wetenschappers hebben het cement in beton vervangen door verbrande suikerrietresten. Hiermee zeggen de onderzoekers milieuvriendelijk beton te hebben ontwikkeld.

De wetenschappers van de Spaanse Universitat Politècnica de València (UPV) en de Braziliaanse São Paulo State University hebben naar eigen zeggen een goedkoper en milieuvriendelijker beton ontwikkeld door het Portland-cement in beton te vervangen door verbrande resten van suikerriet.

Zo zijn de onderzoekers erin geslaagd om 30 procent minder gebruik te maken van het Portland cement in de productie van beton. Volgens de onderzoekers is Portland-cement het duurste en meest vervuilende ingrediënt van beton. De wetenschappers zeggen met de cementvervanger van verbrande suikerrietresten een duurzame oplossing te hebben gevonden voor het produceren van beton.

In het onderzoek kijken de wetenschappers naar hoe het as van verbrande suikerrietresten reageert op cement. Volgens de wetenschappers oogst Brazilië jaarlijks 650 miljoen ton suikerriet. De toppen en bladeren van het suikerriet worden echter als afval op het veld achtergelaten of verbrand tot as.

Cementvervangers

De wetenschappers van de UPV doen behalve onderzoek naar as van suikerrietresten als vervangingsmiddel voor cement, ook onderzoek naar andere soorten landbouwafval, zoals bamboebladeren, waarmee ze het cement in beton kunnen vervangen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Ruvid, Universitat Politècnica de València | Foto: Luke Lienau, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.