Circulaire Economie

Start-up bouwt eerste woning uit gerecyclede bakstenen

07-01-2016 13:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De eerste woning gemaakt van gerecyclede bakstenen wordt in februari opgeleverd in Rotterdam. De duurzame bakstenen zijn ontwikkeld door de start-up StoneCycling.

De WasteBasedBricks die bij de bouw worden gebruikt, zijn een product van StoneCycling. Sinds 2013 werkt deze start-up aan processen om sloopafval te recyclen tot hoogwaardige bakstenen. Daarvoor onderzoekt Stonecycling de samenstelling van het afval om te bepalen welke afvalstoffen ze in handen hebben. Vervolgens maakt StoneCycling er opnieuw bouwmaterialen van.

“Het is echt ambachtswerk, elke steen heeft zijn eigen bereidingswijze”, zegt Ward Massa, een van de initiatiefnemers van StoneCycling. Nu Massa de bakstenen hoogwaardig kan maken kijkt zijn onderneming hoe ook de vorm en uitwerking van de producten zijn te bewerken.

De woning in Rotterdam is het eerste project dat StoneCycling oplevert. Daarnaast werkt de start-up aan andere projecten binnen Nederland en zijn de eerste aanvragen vanuit onder andere Engeland en Scandinavië binnen.

Cirkelstad Amsterdam

Bij een van de projecten in Nederland werkt Massa samen met Cirkelstad Amsterdam, waar Stonecycling sinds december onderdeel van is. Samen met andere ondernemers werkt Stonecycling hier aan duurzame bouwmethoden in Amsterdam.

Bekijk hieronder het productieproces van de gerecyclede bakstenen:

StoneCycling from TenderGuide on Vimeo.

Hot summer deal, nu tijdelijk 2e magazine GRATIS voor Insiders

Foto: StoneCycling (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.