Circulaire Economie

Herbruikbaar biopolymeer vervangt koolstof als waterfilter

12-01-2016 07:32 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een onderzoeksgroep van de Amerikaanse Cornell University heeft een polymeer ontwikkeld waarmee vuilwater veel sneller is te filteren dan met actieve koolstof.

Het polymeer cyclodextrine is opgebouwd uit suikermoleculen en heeft onder meer toepassingen in luchtverfrissers. Dankzij een lichte aanpassing aan het molecuul krijgt het een zeer grote oppervlakte en is het bruikbaar om water snel en effectief te filteren.

Uit onderzoek aan de Cornell University blijkt dat het polymeer water tot 200 keer sneller kan filteren dan actieve kool. Het heractiveren van in de waterzuivering gebruikte koolstof kost bovendien veel energie, terwijl de cyclodextrine-variant eenvoudig opnieuw te gebruiken is.

MacArtur Foundation Fellowship

Het onderzoek wordt geleid door Will Dichtel, biochemie professor verbonden aan Cornell University. In 2015 won hij de MacArthur Foundation Fellowship. De MacArthur Foundation Fellowship geeft Dichtel een subsidie van 5 jaar om zijn eigen onderzoeken uit te voeren.

 

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Nature, MacArthur Foundation | Foto: Janet Ramsden Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.