Circulaire Economie

€ 500.000 voor circulaire start-up Afval Loont

11-01-2016 12:20 | Door: Aveline Bies

Investeringsfonds Social Impact Ventures verschaft Afval Loont € 500.000 groeikapitaal voor verdere expansie in Nederland.

Recyclingbedrijf Afval Loont betaalt consumenten tussen de € 0,04 en 0,15 per kilo gescheiden huishoudelijk afval. Dit levert een huishouden gemiddeld € 30 per jaar op.

“In de afgelopen 4 jaar hebben wij ruim 13.000 ton CO2 uitstoot bespaard, gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 1.600 woningen", zegt Jørgen van Rijn, oprichter van de recyclingstart-up. "Met deze investering streven wij naar een verdere CO2 reductie van 43.000 ton in 2020. Deze besparing staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van nog eens 5.300 huishoudens”.

Afvalbedrijf Van Gansewinkel, adviesbureau Rebel en investeerder Social Impact Ventures staken geld in Afval Loont, dat vooral actief is in de regio Rotterdam. Hier heeft het bedrijf vier vestigingen, waar vooral textiel, frituurvet, kunststof en papier worden verzameld. In de toekomst zou het bedrijf graag uitbreiden naar vijftig inzamelpunten in heel Nederland.

Schoolvoorbeeld voor sociale ondernemingen

"Afval Loont is een schoolvoorbeeld van een sociale onderneming die impact op zowel ‘people’ als ‘planet’ realiseert", zegt Helmer Schukken, partner bij Social Impact Ventures. "Naast CO2 reductie streeft het bedrijf ernaar om - samen met ons - over 5 jaar minimaal 60 personen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te hebben."

In dezelfde periode wil de start-up 150.000 spaarders aantrekken en daarmee bewust maken van de waarde van afval. Voor de spaarders is het ook mogelijk om het gespaarde afvalgeld te doneren aan lokale sportverenigingen, buurthuizen of goede doelen.

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Afval Loont | Foto: Afval Loont (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.