Circulaire Economie

Chemieconcern DSM presenteert volledig circulair tapijt

niaga

12-01-2016 14:43 | Door: Thijs ten Brinck

DSM en het van oorsprong Venlose Niaga hebben een tapijttegel ontwikkeld die volledig recyclebaar is. Voor het tapijt is slechts één materiaalsoort gebruikt, wat het hergebruik sterk vereenvoudigt.

De joint venture DSM-Niaga kwam in 2014 tot stand. Samen hebben de bedrijven productietechnologie ontwikkeld om een tapijt uitsluitend uit polyester te maken. In Zwolle is het concept in de afgelopen tijd verder ontwikkeld tot een proces dat volgens DSM klaar is voor toepassing op commerciële schaal.

tapijt

“We hebben bewezen dat het mogelijk is om een tapijt uit één materiaal te maken”, zegt Norbert van der Nap, commercieel directeur van DSM-Niaga. “In 2016 komen de eerste tapijten die met onze technologie gemaakt zijn op de markt.”

Bij de vorming van de joint venture gaven DSM en Niaga al aan zelf niet de intentie te hebben het baanbrekende tapijt in productie te nemen. Dat is aan gespecialiseerde tapijtfabrikanten.

Eenvoudig recyclen

Partijen als Desso en Interface maken veel werk van circulaire bedrijfsvoering. De tapijttegels die deze bedrijven bestaan uit verschillende onderdelen en materialen, die verlijmd zijn tot een stevig tapijt.

Zowel Desso als Interface neemt de tapijten terug om de onderdelen te scheiden en de materialen via complexe recyclingprocessen opnieuw beschikbaar te maken voor de productie. Met tapijten uit uitsluitend polyester is het veel eenvoudiger om de tapijten volledig en hoogwaardig te recyclen.

De tapijten van DSM-Niaga zijn naar eigen zeggen brandveilig en in tegenstelling tot op latex gebaseerde tapijten komen er in het gebruik geen schadelijke emissies vrij.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: DSM-Niaga | Foto: DSM-Niaga

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.