Circulaire Economie

Europese refurbishing-industrie nu al € 30 mrd waard

trein

14-01-2016 07:11 | Door: Thijs ten Brinck

Vliegtuigfabrikanten, elektronicaproducenten en leveranciers van bouwmachines verdienen miljarden met levensduurverlengend hergebruik van producten.

De omzet die de Europese industrie behaalt uit het repareren, herstellen en de opwaardering van machines en producten zit dicht tegen de € 30 mrd per jaar aan. Dat zegt het European Remanufacturing Network (ERN) op basis van eigen onderzoek.

€ 30 mrd, waarvan € 10 mrd voor Duitsland

“De belangrijkste motieven voor bedrijven om in te zetten op remanufacturing zijn hogere winstmarges, duurzaamheid, strategische voordelen en een hoger marktaandeel”, zegt Seigo Robinson, circulaire economie consultant bij het Britse bureau Oakdene Hollins. “Alles in de industrie wijst op een mooie toekomst voor remanufacturing.”

Verdriedubbeling omzet voor 2030

ERN denkt dat de herstelindustrie in 2030 een omzet kan draaien van zelfs € 90 mrd en dan werkt biedt aan 255.000 Europeanen. Nu zijn er volgens de brancheorganisatie 190.000 werknemers actief in de sector.

Duitsland is volgens de cijfers het verst met remanufacturing-praktijken. Het land neemt bijna een derde van de totale omzet van deze industrie voor zijn rekening.

Bij het ERN zijn onder IBM, Volvo Cars, Philips, Siemens, Caterpillar, Ricoh Nederland, Renault en Man Trucks betrokken. Het European Remanufacturing Network heeft zijn kantoor in Amsterdam en wordt ondersteund vanuit het Europese Horizon 2020-programma.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: ERN | Foto: Vera Blossom, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.