Circulaire Economie

Consortium maakt bodemas sneller toepasbaar als bouwstof

bouwstof

15-01-2016 15:15 | Door: Fitria Jelyta

Afval- en energiebedrijf HVC heeft samen met Boskalis Environmental een nieuwe installatie gebouwd die bodemas van een afvalenergiecentrale sneller verwerkt tot toepasbare bouwstof.

Met de nieuwe bodemasinstallatie zeggen HVC en Boskalis Environmental de schadelijke stoffen tijdens het wassen van de bodemas al uit te spoelen. Normaal gesproken verwerkt HVC die bodemas in zijn slakopwerkingsinstallatie. Met deze traditionele verwerkingsmethode moeten de AEC’s ervoor zorgen dat verontreinigende stoffen die nog in de bodemas zitten niet door regenwater kunnen uitspoelen. 

Omdat de nieuwe installatie de schadelijke stoffen er al tijdens het wassen uitspoelt, kan de bouwstof die overblijft zonder isolerende voorzieningen of verdere bewerking worden toegepast in bijvoorbeeld de wegenbouw als alternatief voor zand maar ook in beton en asfalt. 

“Het wassen en verder opwerken van bodemas is een mooi voorbeeld van de circulaire economie”, zegt Dion van Steensel, directeur HVC. “De ingewikkelde gebruiksaanwijzing van bodemas vervalt. Bodemas wordt voor het eerst een volwaardige vervanger van zand.”

Metalen terugwinnen

Daarnaast maakt de nieuwe bodemwasinstallatie het mogelijk om meer waardevolle metalen als koper, goud, lood, en aluminium uit het bodemas te winnen. Met het huidige proces wint HBC 1,5 procent van deze metalen uit de bodemas terug. Door gebruik te maken van de nieuwe installatie zegt het afval- en energiebedrijf aanvullend metaal terug te winnen.

Green Deal

In de nieuwe installatie wordt alle bodemas van HVC verwerkt tot vrij toepasbare bouwstof, worden meer metalen teruggewonnen dan voorheen en blijft er minder dan 15 procent residu over. Hiermee wil HVC bijdragen aan de Green Deal Verduurzaming nuttige toepassing AEC-bodemas, waarin is afgesproken dat in 2017 de helft van alle verwerkte bodemas vrij toepasbaar moet zijn. In 2020 moet alle bodemas volgens de Green Deal vrij toepasbaar zijn. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: HVC, Boskalis Environmental | Foto: Hoofdafbeelding: Center for Neighborhood Technology, Creative Commons, In-tekst afbeelding: Boskalis Environmental (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.