Circulaire Economie

Plasticproductie verviervoudigt in 2050 tot 1.124 miljoen ton

plastic soep

21-01-2016 12:01 | Door: Dimitri Reijerman

Ondanks dat plastics belangrijke voordelen hebben, dreigt de afvalstroom de komende decennia sterk te groeien. Naar verwachting verviervoudigt ook de productie in 2050 naar 1.124 miljoen ton plastic.

Dat meldt de Ellen MacArthur Foundation in het rapport The New Plastics Economy: Rethinking the future of plastics. In het onderzoek is de gehele plastic keten onderzocht, net als het afvalprobleem als gevolg van het gebruik van de kunststof.

Volgens berekeningen van de organisatie stijgt de productie van plastic van 311 miljoen ton in 2014 naar 1.124 miljoen ton in 2050 bij een business as usual-scenario. Ook wordt 20 procent van de aardolie in 2050 gebruikt voor de productie van plastic, tegenover circa 6 procent op dit moment.

Plastic in de oceaan

Tegelijkertijd neemt de hoeveelheid plastic afval, dat honderden jaren nodig heeft om af te breken, al enorm toe. Met name de oceanen zijn de klos: de plastic soep is bij ongewijzigd beleid over circa 35 jaar in gewicht vergelijkbaar met dat van alle rondzwemmende vissen. En elke minuut verdwijnt een vrachtwagenlading aan plastic in de oceaan.

De Ellen MacArthur Foundation wijst verder op het feit dat jaarlijks $ 80 mrd tot $ 120 mrd aan waarde van plastic verpakkingsmateriaal verloren gaat na eenmalig gebruik, ofwel 95 procent van het totaal. Circa 72 procent van het plastic verdwijnt in het restafval of komt in het milieu terecht.

Verder stelt het rapport dat er met gerecycled plastic momenteel slechts laagwaardigere producten op de markt komen die op hun beurt weer niet kunnen worden hergebruikt.

Nieuw circulair model voor plastics

Om iets aan het enorme plasticprobleem te doen, pleit de Ellen MacArthur Foundation voor een nieuw economisch model rondom plastics. Er zijn weliswaar innovaties op het gebied van nieuwe soorten plastics, maar de stichting stelt dat veel onderzoek en inzamelinitiatieven fragmentarisch en ongecoordineerd verlopen. Het model van de circulaire economie, waarbij grondstoffen de keten nooit verlaten en 'eindeloos' worden hergebruikt, dient als basis voor het model.

Het inzamelen en recyclen van plastics kan winstgevender en effectiever, en is de eerste prioriteit van de New Plastics Economy, meent de Ellen MacArthur Foundation. Ook moet worden voorkomen dat plastics in het milieu, met name de oceanen, belanden.

Daarnaast moet niet aardolie, maar moeten andere, hernieuwbare grondstoffen de basis vormen voor plastics. De stichting noemt het omzetten van CO2 en methaan als potentiële bronnen, net als biomassa.

Verder pleit de organisatie voor een snelle aanpak om het plasticprobleem beheersbaar te maken. Naast research, met de hoop op 'moon shots' ofwel baanbrekende innovaties, is ook de politiek aan zet. Zo kan een verbod of een belasting op plastic tassen helpen.

Maar wellicht de belangrijkste stappen moeten door de industrie worden gezet: het bedrijfsleven moet in de ogen van de Ellen MacArthur Foundation werken aan wereldwijd gestandaardiseerde design- en labelingstandaarden voor verpakkingen, effectievere recyclingketens en het financieel aantrekkelijker maken om plastic te hergebruiken.

Plastic Ellen MacArthur Foundation

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Ellen MacArthur Foundation | Foto: Plastic Soup Foundation, Ellen MacArthur Foundation

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.