Circulaire Economie

Grootbanken werken samen voor circulaire businessmodellen

21-01-2016 10:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

ABN Amro, ING Bank en Rabobank zijn individueel al bezig met de circulaire economie. Om de transitie naar circulaire businessmodellen te versnellen, slaan ze nu de handen ineen.

De grootbanken denken dit te kunnen doen door inzichten in circulaire bedrijfsmodellen te combineren met kennis van financiële producten en risicobeheer. Door de krachten te bundelen en met klanten, kennisinstellingen en de overheid samen te werken, kunnen de drie grootbanken meer bedrijven helpen bij de omschakeling van een lineair naar een circulair bedrijfsmodel.

Koos Timmermans, vice voorzitter Raad van Bestuur ING: "Hergebruik van materialen gaat niet vanzelf, dat betekent dat bedrijfsmodellen anders moeten, maar ook dat financieringsoplossingen anders gecreëerd moeten worden. We willen hierin samen met de bedrijven optrekken."

Circulaire bedrijfsmodellen maken het bedrijfsleven minder afhankelijk van de beschikbaarheid van primaire grondstoffen en bieden een oplossing voor de groeiende hoeveelheid afval. Ze dragen bij aan een stabiele economie, innovatie en werkgelegenheid en een duurzame samenleving. De circulaire economie vraagt wel om een heel nieuwe kijk op bedrijfsprocessen, businessplannen en risico’s, melden de banken.

ABN Amro ziet ook een verduurzamingsslag in het commercieel onroerend goed. Gerrit Zalm, voorzitter Raad van Bestuur ABN Amro: "Dat is goed voor de kwaliteit van het onroerend goed, voor de kwaliteit van het onderpand, maar ook voor de economie en het milieu." 

Rabobank heeft in het afgelopen jaar al verschillende ondernemers geholpen om ideeën te vertalen naar een circulair businessmodel. Komend jaar moet daar een tandje bij. "Het blijft dus niet bij mooie woorden in een verklaring, we gaan het ook echt doen. Zo willen we bedrijven aansporen", zegt CEO Wiebe Draijer. 

Bas Ruter, directeur Duurzaamheid van Rabobank Nederland vertelde in de uitzending van 15 januari waarom de banken zich niet onafhankelijk van elkaar willen profileren op het onderwerp circulaire economie.

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: MVO | Foto: Rabobank

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.