Circulaire Economie

Friese betonfabrikant bouwt prefab-productieloods circulair

geluidswal

22-01-2016 07:15 | Door: Fitria Jelyta

De Friese betonfabrikant Dam Beton bouwt een nieuwe productieloods voor prefab-betonelementen uit duurzame bouwmaterialen, zoals hergebruikt beton van een voormalige geluidswal. Zo wil het bedrijf de CO2-uitstoot verminderen.

Dam Beton realiseert de nieuwe productielocatie van betonnen prefab-elementen in de Friese plaats Akkrum. Bij de ontwikkeling van de productieloods maakt Dam Beton gebruik van oude betonelementen van een geluidswal langs de A10 bij Amsterdam. De oude betonelementen zijn vrijgekomen nadat de geluidswal plaats moest maken voor een verbreding van de Amsterdamse ringweg.

Met tweehonderd hergebruikte betonblokken van elk 8,5 ton bouwt het bedrijf de muren van de productielocatie. De wanden hebben een dikte van 80 centimeter, waardoor er volgens Dam Beton geen extra isolatie aan te pas komt. Daarnaast krijgt het 90 meter lange en 50 meter brede gebouw een spantwerk van grotendeels gebruikt staal en damwandbeplanting met gerecycled isolatiemateriaal als dakbedekking.

Minder CO2-uitstoot

Door de bouwmaterialen te hergebruiken, zegt Dam Beton de CO2-uitstoot van het bedrijf laag te houden. “Dit project is nu misschien uniek, maar we verwachten dat de bouwsector in de toekomst veel meer op deze manier gaat kijken naar hergebruik van materiaal”, zegt Henk Dam senior van Dam Beton. Naar verwachting wordt de nieuwe loods eind februari opgeleverd. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Akkrum.net, Cobouw | Foto: spinster cardigan, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.