Circulaire Economie

Bio-Up: succesvol op kleine schaal

27-01-2016 12:07 | Door: Aveline Bies

De Bio-Up is een kleinschalige gasopwerkingsinstallatie die het mogelijk maakt om op boerderijschaal rendabel biogas op te waarderen naar groen gas.

Berry de Jong, consultant bij CCS Energie Advies, vertelt in de uitzending van DuurzaamBV Radio over de kleinschalige gasopwerkingsinstallatie die van biogas groen gas produceert. Dit gas heeft volgens De Jong dezelfde kwaliteit als aardgas. Het voordeel van de installatie is dat het een drukloos systeem is en hierdoor energie en kosten bespaart.

Bij het vergisten van mest komen CO2, water, zwavel en methaan vrij. CO2, water en zwavel mogen het aardgasnet niet in en worden in de Bio-up met een nieuw ontwikkelde wasvloeistofuit het gas gehaald. De vloeistof is herbruikbaar waardoor de kosten lager liggen dan bij conventionele technieken. Het groene gas kan direct aan het net geleverd worden en direct lokaal weer gebruikt worden.

Proefboerderij

De Bio-up legt de nadruk op veiligheid, kleinschaligheid en haalbaarheid. De installatie is al getest op een eerste proefboerderij van Wageningen Universiteit. Daar is onderzocht hoe het groene gas terug gegeven kan worden aan het net, direct aan de lokale netbeheerders. Ook was het doel van de proefboerderij om te laten zien dat de toegepaste technieken op kleinere schaal werken en dat de installatie tegen een aantrekkelijke prijs neergezet kan worden.

Hoe snel de installatie zich terugverdient, hangt af van het type bedrijf en de hoeveelheid dieren. Grotere bedrijven zitten op 7 tot 9 jaar terugverdientijd met subsidie.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: cocos.nl | Foto: See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.