Circulaire Economie

Schrijven op circulair kalkpapier duurzamer dan op houtvezels

krijt

27-01-2016 09:49 | Door: Thijs ten Brinck

Steenpapier, gemaakt uit kalk en plastic, is minder milieubelastend dan normaal papier uit houtvezels.

Dat blijkt uit certificering door de onafhankelijke keuringsinstantie Kiwa. Het Nederlandse bedrijf Gaia-Concept, importeur van Stone Paper voor de Benelux, heeft de milieu-impact van het steenpapier door Kiwa laten doorrekenen.

"Niet alleen wijzelf verklaren dat ons product voldoet aan strenge duurzaamheidseisen, maar ook Kiwa als onafhankelijke certificerende instelling. Voor klanten is dat een belangrijke extra waarborg”, zegt Allard Lith van Gaia-Concept.

Slijtvast en scheurvrij

Stone Paper bestaat voor 80 procent uit calciumcarbonaat en voor 20 procent uit hergebruikt plastic. Het plastic, polyethyleen, dient als bindmiddel. De productie van het bijzondere papier verbruikt nauwelijks chemicaliën en water. Ook het energiegebruik en de CO2-uitstoot van het productieproces liggen lager dan die voor gewoon papier uit houtvezels.

"Stone Paper is waterproof, het scheurt veel minder gemakkelijk, is slijtvaster en zuurvrij”, zegt Lith. “We gebruiken het onder meer voor de productie van draagtassen, routekaarten en brochures."

Na gebruik zijn de krijtkorrels en het polyethyleen te verwerken tot nieuw steenpapier of tot andere producten.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Kiwa | Foto: John Morgan, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.