Circulaire Economie

Eindhovense recyclestart-up Ioniqa vertienvoudigt capaciteit

flessen

27-01-2016 13:36 | Door: Thijs ten Brinck

Op het terrein van Plant One in Rotterdam bouwt Ioniqa, een spin-off van de TU Eindhoven, een proefinstallatie voor de verwerking van 1.000 liter aan gekleurd PET-plasticafval.

Ioniqa gebruikt magnetische oplosmiddelen om het polyethyleen van onder meer frisdrankflessen te ontdoen van kleurstoffen. Na de behandeling is het PET volledig en hoogwaardig opnieuw te gebruiken.

De start-up uit Eindhoven gaat zijn technologie bij Plant One in Rotterdam op grotere schaal testen. Eerder draaide Ioniqa al proeven met een reactor van 100 liter. De stap naar 1.000 liter is volgens Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa een belangrijke op weg naar het sluiten van de PET-kringloop.

Op naar 10.000 ton

“Elk jaar worden er miljoenen tonnen PET-afval gedumpt, verbrand of tot laagwaardige producten verwerkt”, zegt Hooghoudt. “Dat is totaal onnodig. Met ons magnetische proces maken we uit gebruikt PET een grondstof die direct concurreert met nieuw plastic uit aardolie.”

Hooghoudt stelt bovendien dat PET dankzij de magnetische oplosmiddelen oneindig vaak opnieuw is te gebruiken. In 2017 wil Ioniqa een fabriek bouwen met een verwerkingscapaciteit van 10.000 ton per jaar.

Eind 2015 won Ioniqa de Herman Wijfels Innovatieprijs van de Rabobank en vond de start-up investeerders die de groei van Ioniqa samen met € 2,5 mln ondersteunen. Eind januari 2016 sleepte de Eindhovense start-up op het jaarcongres van MVO Nederland opnieuw een award in de wacht.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Ioniqa, MVO Nederland | Foto: Kumar Jhuremalani, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Onze Loyalty Partners
Onze Kennispartners

Hoe maken we producten recyclebaar? Hoe voorkomen we dat waardevolle grondstoffen de keten verlaten? En welke businessmodellen en financieringsvormen maken de transitie naar een circulaire economie echt mogelijk? In januari 2017 bijt DuurzaamBedrijfsleven Media zich vast in het thema Circulaire Economie.