27-01-2016 12:20 | Door: Chris Thijssen

Met de visie Banking for Food richt Rabobank zich op een bijdrage aan een duurzame landbouw en voedselzekerheid voor meer dan 9 miljard mensen in 2050.

Rabobank ziet grote uitdagingen in de wereld van landbouw en voedsel. Door economisch succes en groei van klanten te faciliteren, wil de bank bijdragen aan het duurzamer voeden van de wereld. Hierbij richt de bank zich op versterking van voedselketens, door optimalisatie, financiering en door deelname aan initiatieven voor duurzame voedselzekerheid.

Een belangrijk onderwerp bij het verduurzamen van de voedselketen is volgens Rabobank het terugdringen van voedselverspilling. Uit cijfers van FAO blijkt dat jaarlijks een derde van al het voedsel verloren gaat. Dit voedsel heeft niet alleen een waarde van $ 940 mrd, het staat volgens de organisatie bovendien voor een verspilling van 8 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. 

Coalitie versnelt voedselverspilling

Het terugdringen van voedselverspilling is dan ook een van de prioriteiten op de Banking for Food-agenda van Rabobank. Analisten van Rabobank Food & Agribusiness Research brengen mogelijke oplossingen in kaart. Zo is Rabobank in Afrika en andere niet-westerse landen betrokken bij investeringen in een betere logistiek en opslag van landbouwproducten.

Rabobank

Daarnaast presenteerde Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer, samen met 29 andere leiders vanuit de hele wereld, tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos een plan om het terugdringen van de wereldwijde voedselverspilling te versnellen. De dertig deelnemers, die zijn verenigd onder de naam Champions 12.3, pleiten onder meer voor ontwikkelingen op het gebied van innovatie.

Impactleningen voor duurzame investeringen

Ook in Nederland stimuleert de bank ondernemers die investeren in vermindering van voedselverspilling, zoals De Verspillingsfabriek van culinair dienstverlener Hutten in Veghel.

Hutten kreeg onlangs een impactlening van Rabobank om De Verspillingsfabriek te realiseren. De impactlening is een zakelijke lening met rentekorting, bedoeld voor ondernemers die aantoonbaar maatschappelijk verantwoord ondernemen en een nieuwe duurzame investering doen. Voorwaarde is dat de ondernemer beschikt over een van de geselecteerde duurzaamheidskeurmerken.

Rabobank introduceerde de lening onlangs in samenwerking met de Europese Investeringsbank (EIB). In totaal trekken de partijen € 50 mln uit. Hiermee helpt de bank klanten bij het realiseren van hun duurzame, innovatieve ambities.

“We willen onze kennis, bijvoorbeeld op het gebied van agrifood, inzetten voor de verduurzaming van de voedselketens via onze klanten”, zei Bas Rüter, directeur Duurzaamheid bij Rabobank, eerder bij DuurzaamBV Radio. “We helpen klanten om met onze kennis duurzaamheid versneld van de grond te krijgen .”

Verspillingsfabriek Hutten

Hutten is een van de eerste ondernemers die een impactlening hebben gekregen. In maart opent het Veghelse bedrijf een Verspillingsfabriek, die wekelijks 30 tot 40 ton voedselresten gaat verwerken tot restaurantwaardige producten.

Het gaat om producten die niet zijn verkocht in de supermarkt, zoals overrijpe tomaten. Maar ook om restjes vlees, die overblijven bij het versnijden van vleeswaren. Hutten verwerkt deze reststromen tot producten als soepen, sauzen en ragouts.  

Bron: Rabobank | Header-foto: Charles Smith, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), In tekst-foto: Rabobank (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)