Waarom de kerncentrale waaraan Bam meebouwt zo omstreden is

kerncentrale

24-10-2015 10:25 | Door: Thijs ten Brinck

In Groot-Brittannië zijn de contracten getekend voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Bam Nuttal, dochter van het Nederlandse bouwbedrijf Bam, maakt de locatie bouwrijp.

Bam Nuttal voert de grondverzetwerken uit in samenwerking met de Britse partner Kier Group. Het Franse energiebedrijf EDF betaalt Bam en Kier £ 203 mln (€ 275 mln) om de grond onder de Hinkley Point C kerncentrale te vereffenen, 5,5 miljoen kubieke meter grond te verplaatsen en wegen aan te leggen.

kernenergie

De kerncentrale in Somerset, in het zuidwesten van Engeland, krijgt een vermogen van 3.200 megawatt. In 2025 moet de centrale in de bedrijf zijn, 8 jaar later dan gepland.

CO2-arm maar duur

Na oplevering levert de centrale tot aan 2060 op relatief CO2-arme wijze 7 procent van het Britse stroomverbruik. Volgens tegenstanders van de centrale is deze veel te duur, ook ten opzichte van zonne- en windenergie.

Om de businesscase voor de centrale rond te krijgen, heeft EDF een garantieprijs van minimaal £ 89,50 (€ 124) en maximaal £ 92 (€ 127,5) per opgewekte megawatt besproken met de Britse overheid.

De garantie geldt voor de volle 35 jaar die de centrale minimaal draait.

Duurder dan zonne-energie

De noodzakelijke subsidies om zonnecentrales en windparken rond te krijgen, nemen de laatste jaren in hoog tempo af en zijn naar verwachting van tegenstanders al ver voor 2060 niet meer nodig. Volgens de Britse brancheorganisatie STA, belangenbehartiger van de zonne-energiesector, krijgt Hinkley Point C twee keer zoveel subsidie als zonnecentrales.  

Niet alleen de voorstanders van ‘echt duurzame’ energie, zoals Greenpeace, zijn tegen de bouw van de kerncentrale. De Britse financiële dienstverlener Investec Securities adviseert investeerders om aandelen EDF te verkopen. Ondanks de garantieprijs verwacht Investec dat het megaproject de Franse energieleverancier ‘financiële stress’ zal brengen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Bam, PV Tech, Guardian, BussinessGreen | Foto: Bill & Vicki T (header) & Bjoern Schwarz (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.



Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie