Belgen volgen Eneco en NS met groene windstroom voor treinen

trein antwerpen

26-10-2015 09:27 | Door: Thijs ten Brinck

Het Belgische energiebedrijf Electrabel heeft de eerste zeven windturbines geplaatst in een windpark dat dagelijks 170 treinen van duurzame elektriciteit zal voorzien.

Het windpark Greensky, bij het Vlaamse Gingelom, krijgt 25 windmolens met een vermogen van 2 megawatt per stuk. Het windpark levert de opgewekte windstroom direct aan het stroomnetwerk van de Belgische spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

wind elektrabel

De samenwerking tussen Elektrabel en Infrabel vergroent het Belgische openbaar vervoer. Als het windpark volledig operationeel is, rijden 170 treinen op hernieuwbare energie.

Met het 50 megawatt grote windpark is 5 procent van het Belgische trienverkeer straks groen.

Duurzaam Nederlands voorbeeld

In Nederland sloten de samenwerkende treinvervoerders, verenigd in brancheorganisatie Vivens, een contract met Eneco om alle treinen in Nederland op windenergie te laten rijden. In 2018 rijdt de hele spoorsector op groene stroom uit nieuw gebouwde windparken.

De helft van de opwekcapaciteit realiseert Eneco volgens het contract in eigen land. Het offshore-windpark Luchterduinen, met 129 megawatt uit 43 windturbines, levert 20 procent van zijn opbrengst aan Vivens.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Electrabel, HLN | Foto: Alfenaar, via Flickr Creative Cmmons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven), Electrabel

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie