Nog voor de kerst 12.000 drijvende zonnepanelen in Engeland

28-10-2015 09:09 | Door: Thijs ten Brinck

Op de reservoirs van het Britse waterzuiveringsbedrijf United Utilities is de bouw van Europa’s grootste drijvende zonnepark begonnen.

United Utilities investeert £ 3,5 mln (€ 4,9 mln) in het 45.500 vierkante meter grote zonnepark. De opgewekte elektriciteit, naar schatting 2,7 gigawattuur per jaar, komt ten goede aan de waterzuivering zelf. Volgens Chris Stubbs, hoofd hernieuwbare energie is het zonnepark, na een project in Japan, bij oplevering het grootste drijvende zonnepark ter wereld.

“We hebben als doel om in 2020 35 procent van ons stroomverbruik zelf duurzaam op te wekken”, zegt Stubbs tegen Manchester Evening News. “Installaties zoals deze houden de kosten voor energie en water laag. Met de drijvende zonnecentrale dekken we 33 procent van ons eigen verbruik.”

Dobberende duurzaamheid

Het verkoelende effect en de reflecties van het water geven drijvende zonnepanelen een extra stroomopbrengst ten opzichte van op land geplaatste zonnepanelen.

In Nederland werkt de Energiecoöperatie Lingewaard om die reden aan een drijvende zonnecentrale, van mogelijk 6.000 panelen groot, op de waterbuffers van een glastuinbouwgebied bij het Gelderse Bergerden.

De Nederlandse start-up Sunfloat test in Rotterdam een installatie van 120 drijvende panelen. Bij succes zou dit project kunnen uitgroeien tot een drijvende zonnecentrale van 85 megawatt.

In Brazilië werken energiebedrijven aan drijvende zonnecentrales bovenop stuwmeren. Op zonnige dagen kunnen deze centrales direct zonnestroom leveren. Bij de eerste wolken neemt de bestaande waterkrachtcentrale de productie direct over. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Manchester Evening News, United Utilities

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie