HVC gaat consumentenmarkt op met KringloopEnergie

windenergie

28-10-2015 16:12 | Door: Thijs ten Brinck

Begin 2016 levert afval- en energiebedrijf HVC duurzame elektriciteit en gas direct aan huishoudens. Onder de naam KringloopEnergie is de hernieuwbare stroom straks in heel Nederland beschikbaar.

HVC is de afvalinzamelaar en energieleverancier voor 46 Nederlandse gemeenten en zes waterschappen. Op verschillende locaties levert het bedrijf via warmtenetten ook warmte aan huishoudens. Met KringloopEnergie brengt HVC ook duurzaamopgewekte stroom en hernieuwbaar aardgas naar de consumentenmarkt.

HVC is voor 10 procent eigenaar van het offshore windpark Gemini

"Onze visie is dat duurzame energie het beste decentraal kan worden opgewekt. Lokale en regionale eigenaren, de inwoners en de gemeenten, worden zich daardoor bewuster van het energievraagstuk", zegt Wim van Lieshout, algemeen directeur bij HVC.

"Het is voor ons dan ook een logische stap om onze energie op grote schaal beschikbaar te maken voor de consument."

Wind, zon en biomassa

De afvalverwerker zet sterk in op circulair gebruik van grondstoffen, door gescheiden inzameling en recycling. Van niet herbruikbaar organisch afval maakt het bedrijf compost. Houtafval en andere afvalstromen die geen recyclewaarde hebben, verbrandt het bedrijf in zijn energiecentrales.

Naast elektriciteit en warmte uit afvalverbranding levert het bedrijf ook hernieuwbare stroom uit windparken en zonprojecten en produceert het groengas in bio-vergisters. Onder meer het offshore-windpark Gemini, in aanbouw ten noorden van Schiermonnikoog, is deels in eigendom van HVC. Het afvalenergiebedrijf zet volgens Van Lieshout in op nog "meer participatie van lokale partijen in wind-, zon- en wellicht warmteprojecten".

In de groene-stroomranglijst van de Consumentenbond, Hivos en andere organisaties staat HVC dit jaar op plaats vijf met een dikke voldoende. Van Lieshout: "Doordat wij al het niet-herbruikbare restafval van consumenten hergebruiken voor nieuwe energie en daarnaast vooral investeren in windenergie, is het ons gelukt om de top vijf te bereiken."

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: HVC | Foto: Siemens

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie