Waarom Eneco windmolens in Rotterdam voor de 3e keer vervangt

windturbines

29-10-2015 13:43 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse Energiebedrijven Eneco en Nuon gaan het windpark op de Slufterdam bij Rotterdam voorzien van nieuwe, grotere windturbines. Het vermogen van het park groeit met driekwart.

Nuon en Eneco zoeken partijen die het Rotterdamse windpark Slufterdam van veertien nieuwe windturbines kunnen voorzien, schrijft Renews. De energiebedrijven verwachten het opwekvermogen van het park voor ongeveer € 40 mln te verhogen van 25,5 megawatt naar 45 megawatt.

Groene stroom voor 40.000 tot 60.000 huishoudens

Nieuwe techniek maakt het mogelijk om met minder turbines meer hernieuwbare elektriciteit op te wekken. De nieuwe windmolens hebben niet alleen in absolute zin meer opwekcapaciteit, maar zullen ook meer draaiuren maken dan de huidige turbines.

Van 6 naar 45 megawatt

Het is de derde keer dat de Slufterdam nieuwe windmolens krijgt. In 1992 plaatste Eneco op de locatie twaalf kleine turbines van 500 kilowatt. Tien jaar later verving het Rotterdamse energiebedrijf deze molens voor acht exemplaren met een vermogen van 1,5 megawatt. In dezelfde periode plaatste ook concurrent Nuon negen turbines met een totaal vermogen van 13,5 megawatt.

Nu maken de zeventien windturbines plaats voor veertien exemplaren met meer dan dubbel zoveel capaciteit. Het Windpark Slufterdam zal zo meer dan dubbel zoveel duurzame stroom opwekken. Als de contracten met de bouwers getekend zijn, duurt de operatie een jaar. Mogelijk zijn de nieuwe turbines al eind 2016 in bedrijf.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Renews, Windpark Slufterdam | Foto: FaceMePLS, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie