‘Wind is zo goedkoop, onze kolencentrales gaan met pensioen’

windenergie

30-10-2015 07:01 | Door: Thijs ten Brinck

Het Amerikaanse energiebedrijf Xcel Energy verwacht de komende 15 jaar 1.600 megawatt aan windparken toe te voegen aan zijn portfolio van energiecentrales.

Xcel Energy sluit met verschillende partners power purchase agreements (PPA’s) voor de levering van windstroom. De afnamecontracten, met een looptijd van twintig jaar, dienen voor het energiebedrijf als verzekering voor stijgende gasprijzen.

“We kopen nu windenergie in voor $ 25 per megawattuur”, zegt Ben Fowke, CEO van Xcel Energy tegen Bloomberg. “Windstroom is nauwelijks nog duurder dan elektriciteit uit fossiele bronnen.”

Hedgen tegen stijgende gasprijs

Elektriciteit uit aardgascentrales is voor Xcel nu nog goedkoper dan windstroom, maar over de volle looptijd van de PPA’s verwacht het energiebedrijf dat de prijs van aardgasstroom op $ 32 per megawattuur uitkomt.

“We zijn van plan substantiële hoeveelheden wind aan onze infrastructuur toe te voegen”, zegt Fowke. “We kunnen onze kolencentrales eerder loskoppelen van het stroomnet dan we dachten.”

Naast windturbines heeft Xcel in verschillende staten ook veel zonneparken

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Bloomberg | Foto: Homeandgardners, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie