Onmiddellijke actie nodig voor realiseren 16% duurzame energie

Onmiddellijke actie nodig voor realiseren 16% duurzame energie

08-03-2013 11:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het kabinetsdoel van 16 procent hernieuwbare energie in 2020 is mogelijk, maar dan moeten we wel nú beginnen. Investeringen in wind en biomassa zijn het belangrijkst.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksinstituut ECN, uitgevoerd in opdracht van de stichting Natuur en Milieu. Het rapport onderzocht de haalbaarheid van de doelstelling van het kabinet om 16 procent duurzame energie te hebben in 2020.

Het rapport noemt de doelstelling van 16 procent ambitieus maar haalbaar, als er tenminste op tijd wordt begonnen met aanbesteding voor nieuwe projecten. Het huidige beleid leidt namelijk slechts tot 10,8 procent hernieuwbare energie in 2020. Ruimte voor het verhogen van dat percentage is er vooral bij wind op land, wind op zee en de meestook van biomassa. De doorlooptijd voor dit soort projecten is echter zo lang dat er nu actie moet worden ondernomen.

Onmiddellijke actie

Zo moet voor wind op zee de volledige nog benodigde capaciteit van 4 gigawatt worden aanbesteed in 2013 en 2014. Bij wind op land is er iets meer speling. In de periode 2013-2016 moet de helft (2,5 gigawatt) van het benodigde vermogen worden aanbesteed. De andere helft kan nog in 2017 en 2018 worden aanbesteed.

Voor zowel wind op land als op zee geldt dat concrete projecten uiterlijk in 2014 moeten starten. Het bijstookpercentage van biomassa moet in 2020 zijn opgelopen tot 40 procent. Dan kan alleen als er in 2014 bindend beleid gemaakt wordt.

Bron: Rijksoverheid

Foto: Mooste via Flickr.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie