Serververwarming Nerdalize in 2 dagen 2 keer in de prijzen

nerdalize

31-10-2015 21:21 | Door: Thijs ten Brinck

De Nederlandse start-up Nerdalize, die de restwarmte van cloudcomputers inzet om woonhuizen te verwarmen, heeft in Groot-Brittannië en in Nederland twee prestigieuze innovatieprijzen gewonnen.

Nerdalize installeert minidatacentra in de huiskamers van huishoudens. De computers, die tijdens hun rekenwerk veel restwarmte produceren, leveren gratis warmte aan woningeigenaren.

Door de rekencapaciteit te verspreiden door wijken en te verbinden via snel glasvezelinternet maakt Nerdalize de ICT duurzamer. Tegelijkertijd besparen IT-bedrijven tot 55 procent van de kosten per rekenopdracht en reduceert een enkele serververwarming de gasrekening van een huishouden met € 400 per jaar.

aia

Climate-Kic en Accenture

Nerdalize heeft met zijn Cloudheater-concept op 30 oktober 2015 de Accenture Innovation Award voor Clean and Affordable Energy gewonnen.

Daarbij liet het de energiebesparingsregelaar Bleeve, de vernieuwende warmtebuffer Ecovat, de zonnedakpan van FlexSol Solutions en de demand response oplossing Peeeks achter zich. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 verbonden.

Een dag eerder sleepte Nerdalize al de volledige winst binnen in een start-up competitie van de Europese incubator Climate-Kic. Daarmee is de duurzame start-up in twee dagen € 60.000 aan prijzengeld rijker.

Kokosnoten en inschuifwoning

Andere duurzame winnaars bij de Accenture Innovation Awards 2015 zijn de van kokosschillen gemaakte Cocopallets, die de transportsector in vooral de Aziatische markt sterk kunnen vergroenen, en het kokosplaatmateriaal dat de start-up Goodhout produceert als bouwmateriaal voor meubels en kozijnen.

De start-up Loft2Go maakt badkamer- en keukensmodules, waarmee een leegstaand kantoor snel is te transformeren tot luxe woning. Het circulaire concept neemt de modules terug als een pand toch weer een kantoorfunctie krijgt. Loft2Go won in de categorie Perfect Cities.

De start-up Fleetcleaner pakte de hoofdprijs in de categorie Smart Manufacturing. De schoonmaakrobots van Fleetcleaner inspecteren de romp van transportschepen tijdens laden en lossen in de haven. De robots schrobbem weerstandverhogende aangroei van de romp, waarmee de rederijen brandstof besparen. Ook Fleetcleaner viel een dag eerder al in de prijzen, in de Climate-Kic finale in Birmingham pakte de start-up de publieksprijs. 

Bekijk hier alle elf winnaars van de Innovation Awards 2015.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Foto: Eneco (header), Accenture (side)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie