Chinese concurrentie nekt ’s werelds grootste zonnecelfabrikant

Chinese concurrentie nekt ’s werelds grootste zonnecelfabrikant

05-04-2012 19:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Duitse zonnecelfabrikant Q-Cells is failliet. Het omvangrijke bedrijf is het zoveelste slachtoffer van de Chinese stuntprijzen voor zonnepanelen.

De sterk gedaalde prijzen voor zonnepanelen door de massaproductie in China heeft inmiddels wereldwijd hun tol geëist. Q-cells is hiermee de zoveelste in de reeks faillissementen van zonnefabrikanten, waartoe ook Solon, Solar Millennium en Solarhybrid behoren.

Begin deze week werd de handel van Q-Cells bij een koers van € 0,17 stilgelegd. Op het hoogtepunt van het bedrijf in 2007 was dat nog € 84.

In 2010 boekte Q-Cells nog een bescheiden winst van € 19 mln. Het bedrijf, bestaande uit meer dan 2000 medewerkers, heeft afgelopen jaar een recordverlies van € 846 mln geleden.

Nederlandse sector

Ook de Nederlandse zonnecellenbranche kampt met de ontstane prijsdruk door de Chinese massaproductie. Onlangs vroegen de Nederlandse fabrikanten Solar Total, Scheuten Solar en Helianthos uitstel van betaling aan.

Kredietverstrekkers, zoals Sustainable Innovation Ventures, maken zich sterk om fabrikanten overeind te houden.

‘s Werelds grootste

Q-Cells was een van de eerste bedrijven die zich op grote schaal richtte op de productie van zonnecellen. Door een sterke stimulering van de Duitse overheid was het bedrijf ooit ‘s werelds grootste zonnecelfabrikant. Begin van dit jaar stopte de Duitse overheid echter de riante subsidies op zonnecellen. Q-Cells hoopt nog op een doorstart.

Bron: EurActiv

Foto: snow0810

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie