Nederlandse bedrijven richten zich op smart grid

03-11-2015 16:44 | Door: Dimitri Reijerman

Een consortium van zeven Nederlandse bedrijven richt zich in de Universal Smart Energy Framework-alliantie (Usef) op de ontwikkeling van standaarden op het gebied van smart grids.

Het Usef-consortium is een samenwerking van ABB, Alliander, DNV GL, Essent, IBM, ICT en Stedin. De bedrijven willen op de Europese energiemarkt inspelen op de groei van duurzame maar onvoorspelbare energiebronnen, zoals elektriciteit afkomstig van zonnepanelen en windmolens. Daarnaast zijn consumenten naast energiegebruikers steeds vaker energieleveranciers.

De bedrijven stellen dat deze veranderingen in de energievoorziening ervoor zorgen dat het stroomnetwerk overbelast kan raken of dat er een kans bestaat dat er juist te weinig energie wordt geproduceerd. Usef zegt daarom dat een smart grid, een 'slim' energienetwerk, voor de stroomvoorziening noodzakelijk is.

De organisatie wil standaarden ontwikkelen om energieverbruik en -leverantie door middel van smart grids ook op kleine schaal efficiënt te kunnen sturen.

Experimenten met smart grids

Usef wijst op een aantal projecten waar het consortium experimenteert met smart grids. Een daarvan is de wijk Hoog Dalem in Gorinchem. In deze 'all electric' woonwijk experimenteren ABB, KPN, Heijmans en Stedin met nieuwe technologieën om de vraag en aanbod naar energie zo efficiënt mogelijk te sturen.

Zo kunnen bijvoorbeeld buren zelf opgewekte energie uitwisselen op momenten dat zij dat nodig hebben of apparaten automatisch laten inschakelen als de stroomprijs laag is.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: USEF | Foto: By User:Sandpiper (taken by contributor) [Public domain], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie