Biogas van ontlasting kan 138 miljoen huishoudens stroom geven

04-11-2015 10:04 | Door: Dimitri Reijerman

De Verenigde Naties stellen dat als alle menselijke ontlasting wereldwijd wordt ingezet om biogas te maken, er minimaal 138 miljoen huishoudens elektriciteit kunnen krijgen.

Het rapport 'Valuing Human Waste as an Energy Resource' is opgesteld door de United Nations University. Als de menselijke ontlasting wordt benut voor het genereren van biogas, kunnen vooral ontwikkelingslanden flinke slagen maken met het verbeteren van de elektriciteitsvoorziening. De waarde van het biogas ligt op een geschatte $ 8,5 mrd.

De onderzoekers gaan uit van het inzamelen van menselijke uitwerpselen in een latrine. Na drogen kan de ontlasting in vast vorm in blokken dienen als brandstof. Deze blokken leveren evenveel energie als houtskool. Om biogas te winnen is er nog een fermentatieproces met bacterieën nodig.

Naast het relatief eenvoudige proces denkt de VN dat de methode ook de houtkap, met effecten als ontbossing, vermindert. De organisatie wil in Oeganda proeven houden om te kijken of het concept van biogaswinning in de praktijk voldoet.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: VN | Foto: By SuSanA Secretariat  [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie