In 2015 al een derde van Duitse stroom duurzaam

duitsland enegrie

04-11-2015 12:03 | Door: Thijs ten Brinck

Duitsland dekt over heel 2015 hoogstwaarschijnlijk 33 procent van zijn eigen stroomverbruik met hernieuwbare elektriciteitsproductie. In 2014 was dat nog 27 procent.

De Duitse branchevereniging voor energie- en waterbedrijven (BDEW) stelt dat de jaarproductie van alle duurzame elektriciteitscentrales in Duitsland samen dit jaar uitkomt op 193 miljard kilowattuur. Een vijfde meer dan een jaar eerder.

Opbrengst windparken groeit met 47 procent

Hoewel de stimuleringsregelingen voor de aanleg van zonneparken en zonnedaken in Duitsland dit jaar minder aantrekkelijk zijn, hebben de zonnepanelen in de eerste maanden van 2015 toch al meer groene stroom opgewekt dan in 2014.

De opbrengst van windparken groeide nog sneller, met 47 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Duurzaam integreren

De BDEW stelt samen met de organisatie voor zonne-energie en waterstof (ZSW) dat het voor Duitsland, met het hoge en nog altijd groeiende aandeel duurzame stroom, nu nog urgenter is om de stroomnetten te integreren met de warmtevoorziening en met infrastructuur voor mobiliteit in het land.

Ondanks de op momenten grote overschotten aan duurzame stroom weet Duitsland gemiddeld hogere vergoedingen te krijgen voor de stroom die het exporteert dan voor de elektriciteit die het moet importeren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: BDEW, PV Magazine | Foto: Karsten Planz, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie