Gascentrales sluiten door goedkope kolen

Gascentrales sluiten door goedkope kolen

12-03-2013 11:29 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

E.ON overweegt een grote gascentrale te sluiten omdat deze niet rendabel is. In heel Europa hebben gascentrales problemen omdat kolen goedkoper zijn.

E.ON overweegt een drie jaar oude gascentrale, de Duitse Irsching-5, voortijdig te sluiten. De centrale maakt grote verliezen als gevolg van concurrentie van kolencentrales. Vorig jaar draaide de Irsching-5 slechts 25 procent van de tijd.

EON is niet de enige met problemen. In heel Europa draaien gascentrales met verlies omdat kolen veel goedkoper zijn. Dat is slecht nieuws voor de Europese CO2-doelen, want aardgas is de schoonste onder de fossiele brandstoffen. Daarnaast zijn gascentrales flexibel en worden ze gebruikt als aanvulling op fluctuerende hernieuwbare energiebronnen.

Zonder werkende gascentrales is een transitie naar hernieuwbare energie niet mogelijk. Een oplossing kan zijn om leveranciers te betalen centrales die verlies draaien open te houden. Het Verenigd Koninkrijk start misschien in 2018 met een dergelijk systeem.

Lage CO2-prijs

Gas kan concurreren met kolen als er een prijs staat op CO2-uitstoot. Helaas werkt het Emission Trading Scheme (ETS) slecht en is de prijs van CO2-emissies veel te laag. Jørgen Kildahl, bestuurder van E.ON: ‘De aanname voor de investeringen was dat er een functionele CO2-markt zou zijn, maar dat bleek niet het geval.’ E.ON verkeert overigens in zwaar financieel weer, maar ontkent voorlopig dat het de tak voor duurzame energie in de etalage wil zetten.

Ook in Nederland is de trend zichtbaar. Enecogen, de schoonste gascentrale van ons land, staat een jaar na de feestelijke opening alweer stil. De centrale was vorig jaar slechts 16 procent van de tijd operationeel, terwijl Nederlandse kolencentrales wel op volle capaciteit draaiden.

Bron: Bloomberg Foto: arbyreed via Flickr.com

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie