Genoeg reserves schaliegas Spanje voor 39 jaar

Genoeg reserves schaliegas Spanje voor 39 jaar

12-03-2013 13:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Spanje heeft genoeg schaliegas om 39 jaar lang van energie te worden voorzien. Het land heeft nog nooit schaliegas gewonnen.

Fernando Pendas, professor geologie aan de universiteit van Oviedo, schat de voorraad schaliegas op 1.4 duizend kubieke kilometer. Deze schatting zou kunnen verdubbelen als ook het onderzoek naar de mogelijkheden van kraken is afgerond. Pendas noemt kraken een enorme kans voor het economisch geplaagde Spanje. De afgelopen vijf jaar hebben al meer dan honderd bedrijven vergunningen voor schaliegaswinning aangevraagd.

Chemicaliën

Schaliegaswinning is omstreden vanwege risico’s voor het milieu. Er zijn onder andere veel chemicaliën nodig die het grondwater kunnen vervuilen. Volgens Angel Camara, co-auteur van het onderzoek, hangen de milieu-gevolgen af van de manier waarop er gewonnen wordt. ‘Als er op de juiste manier gewerkt wordt, is er geen reden voor angst,’ aldus Camara.

Toch blijkt schaliegaswinning in de praktijk moeilijk. Polen, binnen Europa leidend op het gebied van het onconventionele gas, loopt tegen onvoorziene moeilijkheden op. Deze week waarschuwde Hans Alders, voorzitter van branchevereniging Energie-Nederland, nog voor al te optimistische verwachtingen. Zo stelt hij dat schaliegas in de VS onder de kostprijs wordt verkocht.

Nederland heeft ook schaliegasreserves, maar het is nog onduidelijk of die veilig gewonnen kunnen worden. Maandag kondigde minister Kamp van Economische Zaken aan dat er in juli een onderzoek komt naar de mogelijke risico’s van schaliegas.

Bron: Bloomberg

Foto: danielfoster437

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie