Meerderheid Tweede Kamer voor verplicht lichten uit

Meerderheid Tweede Kamer voor verplicht lichten uit

13-03-2013 10:47 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Hoewel minister Blok geen brood ziet in het verplicht uitschakelen van verlichting na sluitingstijd, is er nu toch een meerderheid in de Tweede Kamer.

Dit is in tegenstelling tot de uitspraak die minister Stef Blok afgelopen week deed. Volgens Blok is het doven van de lichten niet gemakkelijk te realiseren, omdat niet alle energiegebruikers kunnen investeren in energiebesparing.

Volgens PvdD verschilt de situatie in Frankrijk niet veel met die in Nederland. ‘In Frankrijk lijkt er een meer ambitieuze minister van milieu te zijn. Ook in Nederland is er een grote energiebesparing te realiseren door het aanpakken van onnodige verlichting in kantoren en winkels,’ aldus de PvdD.

De Partij voor de Dieren diende gisteren een motie in die door de ChristenUnie, D66, 50Plus, GroenLinks, PvdA en SP werd gesteund. Hiermee  werd er een meerderheid in de Kamer bereikt.

Realisatie

In Frankrijk gaan per 1 juli de lichten uit en volgens de Partij voor de Dieren valt dit in Nederland ook te realiseren. ‘Minister Blok heeft toegezegd dat hij dit voorjaar met een nadere uitwerking voor energiebesparing in de gebouwde omgeving komt. We verwachten dit plan dan ook voor mei te ontvangen,’ meldt de woordvoerder van de partij.

Veiligheid

Een ander probleem is volgens de minister de veiligheid. Verzekeringsmaatschappijen stellen vaak de voorwaarde dat het pand voldoende belicht moet zijn, ook ’s avonds en ’s nachts. Volgens de PvdD zijn hier in Frankrijk regels voor opgenomen die in Nederland ook gehandhaafd kunnen worden.

‘Het is voor de veiligheid echt niet nodig om op alle verdiepingen van een hoog kantoor het licht aan te laten, dat gebeurt helaas nog wel veel. Het is bij dit plan zeker mogelijkheid om maatwerk te leveren, waardoor de veiligheid goed wordt gewaarborgd en er nog steeds een grote energiebesparing gerealiseerd kan worden,’ meldt PvdD.

Foto: Decryption512 via Google

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie