Van Oord legt basis voor ’s werelds grootste windpark op zee

dong

06-11-2015 09:27 | Door: Thijs ten Brinck

Het Nederlandse offshore bedrijf Van Oord heeft met de het Deense energiebedrijf Dong een contract gesloten voor de installatie van 87 funderingen voor een windpark in de Ierse zee.

Van Oord transporteert en installeert de funderingen voor het windpark Walney Extension. Het 660 megawatt grote offshore-project, 19 kilometer uit de Britse westkust ter hoogte Lancaster, moet in 2018 operationeel zijn. Begint 2017 begint Van Oord met zijn deel van het project.

van oord

Van Oord kreeg van Dong eerder dit jaar ook al een opdracht voor het funderingswerk van Britse Burbo Bank Extension project, een offshore windpark ten zuiden van Walney Extension.

“We zijn trots dat DONG opnieuw vertrouwen toont in onze aanpak voor de realisatie van offshore windprojecten”, zegt Johan van Wijland, directeur bij Van Oord Offshore Wind Projects. “Beide ondernemingen hebben ruime ervaring op dit gebied en twee opvolgende projecten stellen ons in staat om onze werkmethoden te optimaliseren.”

Grootste offshore windpark

Het windpark Walney Extension, voor de Britse westkust ter hoogte van Lancaster, is bij oplevering volgens Dong het grootste windpark op zee. Het windpark krijgt 40 Vestas windturbines en 47 molens van Siemens, samen leveren deze 660 megawatt.

Het Britse windpark is daarmee 10 procent groter dan het Nederlandse windpark Gemini, dat al een jaar eerder operationeel is. Aan de Britse oostkust werken vier energiemultinationals samen aan het 4.800 megawatt grote Dogger Bank project. Wanneer dat offshore windpark gereed is, is nog niet bekend gemaakt.

Vanaf 2018 leveren de 87 windmolens van Walney Extension jaarlijks evenveel duurzame stroom als 460.000 Britse huishoudens per jaar verbruiken.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Van Oord, Dong | Foto: Van oord

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie