‘Tweede generatie biobrandstoffen concurrerend in 2016’

‘Tweede generatie biobrandstoffen concurrerend in 2016’

13-03-2013 11:53 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Tweede generatie biobrandstoffen kunnen in 2016 concurreren met fossiele brandstoffen. Deze biobrandstoffen knellen minder dan de eerste generatie met de voedselindustrie.

Uit een recent onderzoek van Bloomberg New Energy Finance (BNEF) onder elf belangrijke ontwikkelaars van tweede generatie biobrandstoffen blijkt dat het in 2016 zo ver kan zijn. De ontwikkelaars verwachten dat de kosten van tweede generatie biobrandstoffen dan dusdanig gedaald zullen zijn dat ze kunnen concurreren met eerste generatie bio-ethanol en fossiele brandstoffen. Dit komt door kostendalingen van benodigde enzymen en fermentatieprocessen. Tussen 2008 en 2012 zijn de kosten van de enzymen bijvoorbeeld al met 72 procent gedaald.

De onderzoekers zijn wel voorzichtig met conclusies. ‘Deze industrie heeft een beetje een geschiedenis van grote beloften en tegenvallende resultaten,’ aldus Harry Boyle, een analist van biobrandstoffen bij BNEF. ‘Maar als de verwachtingen uit komen, zullen tweede generatie biobrandstoffen in vanaf 2016 een flinke intocht maken in de brandstoffenmarkt.’

Voedselindustrie

Tweede generatie biobrandstoffen worden gemaakt uit oneetbare plantendelen zoals hout, stro en voedselafval. Ze concurreren dus niet met de voedselindustrie, in tegenstelling tot eerste generatie biobrandstoffen die worden gewonnen uit voedselproducten zoals maïs.

Concurrentie met de voedselindustrie en daaraan gekoppelde ontbossing is een van de belangrijkste nadelen van biobrandstoffen. De ontwikkeling van tweede generatie brandstoffen is daarom belangrijk voor de toekomst van biobrandstoffen.

Enzymen

Bij tweede generatie biobrandstoffen wordt de energie gewonnen uit cellulose. Cellulose is een groot en complex molecuul en laat zich minder makkelijk omzetten in brandstof dan de suikers, zetmeel, oliën en vetten in voedselgewassen. Bij de productie van tweede generatie biobrandstoffen wordt de cellulose eerst met behulp van enzymen omgezet in suikers. In de maag van grazers vindt een soortgelijk proces plaats voor het verteren van voedsel. Nadat de cellulose is omgezet in suikers kan er brandstof van worden gemaakt.

Bron: Businessgreen

Foto: Cerfon via Flickr.com

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie