‘Elke dag installeren we twee lease-zonnesystemen’

solar

08-11-2015 09:20 | Door: Thijs ten Brinck

De Amsterdamse start-up Big Solar opereert sinds januari 2015 op de leasemarkt voor zonnepanelen. Bij DuurzaamBV Radio vertelt oprichter Philip Elias over de stappen die zijn bedrijf dit jaar gemaakt heeft.

Begin dit jaar kon Big Solar starten met het installeren van leasezonnepanelen. Het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (Akef), Stichting Doen en enkele banken voorzagen de start-up van een voorfinanciering om in en rond Amsterdam de eerste 2.000 klanten te bedienen.

“Alleen al het inzicht in het verbruik leidt tot besparing”

Inmiddels heeft Big Solar daarnaast met energiefondsen uit Friesland, Drenthe en Utrecht overeenkomsten gesloten.

Ook in Noord-Brabant kan de start-up bijna aan de slag. Elias: “Volgend jaar krijgen we waarschijnlijk een financieringssysteem waarbij het niet meer uit maakt in welke regio we leveren.”

Zonnepanelen en LED-verlichting

Hoeveel installaties er inmiddels zijn geplaatst wil Philip Elias, oprichter en directeur van Big Solar, niet kwijt. “Om een idee te geven hoe hard het gaat; afgelopen maand hebben we elke dag gemiddeld twee systemen geïnstalleerd”, zegt Elias. “En dat loopt nog verder op.”

Big Solar combineert de installatie van zonnepanelen met het vervangen van bestaande verlichting door zuinige LED-lampen en het plaatsen van energiemonitoringsystemen.

“Alleen al het inzicht in het eigen energieverbruik leidt vaak tot een besparing”, zei Elias in een interview in januari. “Dit is een bonus voor onze klanten, we rekenen dit effect niet mee in ons aanbod.”

Big Solar opereert in dezelfde markt als de Utrechtse start-up Solease, die in Overijssel, Limburg en de stad Utrecht zonnepanelen in de lease aanbiedt. Ook energiebedrijf de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) levert sinds oktober 2015 zonnepanelen volgens een huurmodel. NLE is naar eigen zeggen de eerste partij die in heel Nederland dekking heeft.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Foto: Solease

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie