Goedkoper wassen met energiemarkt-app Qurrent en Alliander

energie

09-11-2015 09:16 | Door: Thijs ten Brinck

Energiebedrijf Qurrent, netbeheersbedrijf Alliander en de Vereniging Eigen Huis (VEH) laten consumenten binnen een pilotproject actief handelen op de energiemarkt.

“Meedoen aan duurzame energie levert voor onze klanten ook een beloning op”

Dankzij het groeiende aandeel van wind- en zonne-energie op de elektriciteitsmarkten fluctueren de groothandelsprijzen voor stroom steeds sterker. Met een nieuwe contractvorm en een smartphone-app kunnen nu ook consumenten profiteren van de variabele stroomprijs.

"De mogelijkheid om af te rekenen per uur is echt een mijlpaal”, zegt Ingrid Thijssen, lid van de RvB van Alliander. “De slimme meter die we de komende jaren aan al onze klanten zullen aanbieden, maakt het mogelijk om energie per uur of straks zelfs per kwartier af te rekenen."

Door als huishouden het opladen van een elektrische auto of het draaien van een wasprogramma te slim te plannen aan de hand van de app kunnen consumenten nu enkele tientallen euro’s per jaar besparen. Als het aandeel hernieuwbare energie stijgt, stijgen de bespaarkansen mee.

Slimme Energie Service

De vereniging van huiseigenaren werkt mee in de proef om de woonlasten voor consumenten te verlagen. Huishoudens betalen nu nog een vast tarief voor elektriciteit en gas, maar kunnen straks een dag vooruit de prijzen per uur inzien en daar actief op handelen.

Het verdienmodel van energiebedrijf Qurrent is gebaseerd op de vaste enegriediensten en uitsluitend duurzame energie. Qurrent levert elektriciteit en gas tegen kostprijs en doet dat ook graag met variabele prijzen.

“De duurzame energiecapaciteit die de komende jaren beschikbaar komt willen we zo snel en zo goed mogelijk aan onze klanten aanbieden”, zei Richard Klatten, CEO van Qurrent tegen DuurzaamBV Radio. “Het meedoen aan duurzame energie moet uiteindelijk ook een beloning voor onze klanten opleveren.”

In het eerste jaar kunnen driehonderd huishoudens handelen op de uurprijzen voor elektriciteit en de dagprijzen voor gas. In eerste instantie alleen via de netwerken van netbeheerder Liander. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: VEH | Foto: Daniel X. O'Neil, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie