Capaciteit hoogspanningsnet automatisch hoger bij harde wind

hoogspanning

10-11-2015 16:53 | Door: Thijs ten Brinck

De transportcapaciteit op hoogspanningskabels is afhankelijk van het weer en de temperatuur. Hoogspanningsnetbeheerder Tennet optimaliseert zijn capaciteit met continue metingen.

Op een traject tussen Veenendaal en Driebergen heeft Tennet voor het eerst in Nederland het geavanceerde meetsysteem Dynamic Line Rating (DLR) toegepast. Het systeem bepaalt elke 5 minuten de maximum transportcapaciteit op de kabel.

Puur door het betere inzicht in de status van de kabels claimt Tennet 20 tot 30 procent meer stroom te kunnen transporteren, zonder de capaciteit fysiek uit te breiden. Afhankelijk van weersomstandigheden kan dat percentage nog omhoog.

Voordelige windenergie

De capaciteit van de koperen stroomkabels, die de stroom door het landschap transporteren, is gelimiteerd door de elektrische weerstand van het materiaal. Als de belasting te hoog is zet het opgewarmde koper uit en zakken de stroomkabels te ver door.

Op basis van de DLR-metingen kan Tennet elke vijf minuten besluiten om de transportlimiet tijdelijk te verhogen. Als het koud is of waait blijven de vrijhangende kabels koeler en is er meer transportcapaciteit beschikbaar. Als windparken veel duurzame elektriciteit leveren kan de extra windstroom dankzij de windkoeling daarmee mogelijk beter naar de eindgebruiker getransporteerd worden.

Elektriciteitsnetexpert Joulz heeft de meetsystemen voor Tennet aangebracht op een 150 kilovolt transportkabel in de provincie Utrecht.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Tennet, Joulz | Foto: Polybert49, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie