Kan ook consument de goedkope kolen niet weerstaan?

windpark

11-11-2015 09:57 | Door: Thijs ten Brinck

Consumenten switchen vaker van energieleverancier en de prijzen dalen. Het aantal consumenten dat voor duurzame energie kiest daalt echter.

Dat blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de eerste helft van 2015. Het aandeel groene stroomcontracten is ten opzichte van 2014 met 6 procent gedaald. Wel behoudt groene stroom op de consumentenmarkt de meerderheid. Zo beteft 58 procent van alle contracten de levering van duurzaam opgewekte stroom.

groene stroom

De groep huishoudens die regelmatig overstapt van energieleverancier blijft groeien. Tussen juli 2014 en dezelfde maand van dit jaar koos 14,1 procent van de afnemers een nieuwe leverancier.

“Overstappen loont. Niet alleen consumenten weten dat, ook de energieleveranciers”, zegt Anita Vegter, bestuurder van ACM. “Consumenten die overstappen stimuleren bedrijven om te innoveren en te zorgen voor een betere service en concurrerende prijzen. Dat is in het voordeel van de consument.”

Minder groen, meer steenkool

De gemiddelde jaarkosten voor zowel gas als elektriciteit blijven voor consumenten dalen. Via prijsvergelijkers zijn in extreme gevallen prijsverschillen van meer dan € 400 per jaar te behalen.

De duurzaamheidsprestaties van de energieleverancier zijn daarbij voor een deel van de consumentenmarkt van ondergeschikt belang.

Uit de jaarlijkse groene energie-ranglijst van de Consumentenbond, Hivos en andere milieuorganisaties kwam in oktober 2015 al naar voren dat het aandeel door steenkoolcentrales opgewekte kilowatturen in Nederland stijgt.

Energiebedrijf Qurrent behoorde tot de groene top in de lijst. Richard Klatten, directeur van dit groeiende energiebedrijf riep in een ingezonden stuk op de belasting op elektriciteit en aardgas versterkt in te zetten voor de verduurzaming van de Nederlandse energiesector.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: ACM | Foto: ACM, Kamil Rejczyk, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie