Energiebedrijf RWE aast op 700 megawatt-windpark Borssele

windpark

12-11-2015 07:04 | Door: Thijs ten Brinck

Een consortium van het Duitse RWE Innogy, het Australische investeringsfonds Macquarie Capital en het Spaanse EPD Renewables dingen samen mee voor de bouw van het offshore-windpark Borssele.

Het windpark op zee, uit de Zeeuwse kust bij Borssele, krijgt in totaal een omvang van 1.400 megawatt. De tender voor de eerste fase van 700 megawatt gaat vermoedelijk begin december 2015 van start. Het consortium van RWE, Macquarie en EDP kondigt nu al aan mee te dingen naar de realisatie van het windpark.

“We willen onze leidende positie als ontwikkelaar van offshore-windprojecten in Europa uitbreiden”, zegt Peter Terium, CEO van RWE. Dochterbedrijf RWE Innogy is naar eigen zeggen de derde speler in de Europese markt voor windparken op zee.

Goedkopere offshore wind

Het formeren van consortia is van toenemend belang om een competitief bod neer te leggen bij de Nederlandse overheid. ABN Amro schreef eerder in een rapport dat het onwaarschijnlijk is dat individuele partijen zich inschrijven om grote windparken te bouwen.

De verschillende specialismen en grotere financiele armslag binnen de consortia helpen om de financieringskosten en ontwikkelrisico’s van windparken te drukken. Ook het voorlopig grootste Nederlandse windpark op zee, Gemini, is een gezamenlijk project van verschillende spelers uit de energie en financiële sector.

Het Australische Macquarie Capital investeerde eerder ook in windprojecten in Duitsland en Groot-Brittannië. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft een speciale Engelstalige website opgezet voor buitenlandse bedrijven die geïnteresseerd zijn in de ontwikkeling van Nederlandse windparken op zee.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: RWE Innogy | Foto: RWE Innogy

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie