Apple investeert in golfenergie voor Iers datacentrum

apple

13-11-2015 10:10 | Door: Thijs ten Brinck

Technologieconcern Apple voorziet de Sustainable Energy Authority of Ireland (SEAI) van investeringsgeld voor innovatieve golfenergieconcepten.

Apple stelt € 1 mln beschikbaar voor tests met golfenergiegenerators in de Galway Bay aan de westkust van Ierland. Het Amerikaanse techconcern overweegt op termijn golfenergie te gebruiken om zijn datacentrum in de county Galway van duurzame stroom te voorzien.

In 2020 moet Ierland 40 procent van zijn energie duurzaam opwekken.

“We zijn enthousiast over de kansen van energie uit de oceaan”, zegt Lisa Jackson, als vicepresident verantwoordelijk voor het milieu- en mvo-beleid bij Apple. “We zetten ons volop in om al onze activiteiten van 100 procent hernieuwbare energie te voorzien. Investeren in innovatie brengt dat doel eenvoudiger dichterbij.”

Duurzame datacentra Ierland

Apple, Google, Microsoft en Facebook investeren de komende jaren fors in nieuwe rekencentra in Ierland. De energie-intensieve datacentra verhogen het stroomgebruik van het land met bijna een vijfde.

In 2020 moet Ierland volgens Europese afspraken 40 procent van zijn energie duurzaam opwekken. Met het extra verbruik van de datacentra moet Ierland daarom ook extra investeren in windparken en andere duurzame energiebronnen. Apple ziet daarin kansen voor golfenergie.

Het SEAI-programma waaraan Apple zich nu commiteert bestaat sinds 2009. Sinds dat jaar hebben 68 golfstroomprojecten samen gebruik gemaakt van € 11,8 mln aan ontwikkelingsgeld. Eerder dit jaar is de testlocatie uitgebreid met een 4 kilometer lange kabelverbinding voor elektriciteit en dataverkeer.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Tidal Energy Today, SEAI | Foto: Nico Paix, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie