Eneco vormt tuinbouwsector om tot virtuele energiecentrale

glastuinbouw

13-11-2015 09:12 | Door: Thijs ten Brinck

Energieleverancier Eneco zet de warmtekrachtcentrales en afschakelbare verbruiksinstallaties van glastuinbouwbedrijven in om het stroomnet efficiënter te maken.

Het Amerikaanse bedrijf Autogrid levert Eneco software om de virtuele elektriciteitscentrale mogelijk te maken. De software van Autogrid zet de flexibiliteit van machines en kleinere stroomgenerators samen met hernieuwbare energie in, zodat grotere elektriciteitscentrales overbodig worden.

“Kosteneffectieve integratie van duurzame en decentrale energiebronnen helpt ons onze duurzaamheidsstrategie te verwezenlijken”, zegt Michel Engelen, hoofd portfoliomanagement bij Eneco. “Autogrid’s Software Defined Power Plant maakt het ons mogelijk om het aandeel hernieuwbare energie in onze portfolio verder op te voeren. Ook verhoogt het systeem de rendementen op het duurzame opwekvermogen dat we nu al in beheer hebben.”

Flexibele warmtekrachtkoppeling

Veel glastuinbouwbedrijven wekken zelf elektriciteit op voor de lampen in de kassen. De gasgestookte warmtekrachtcentrales leveren de tuinbouwers naast stroom ook warmte en CO2 voor verhoogde groei van de planten.

De software van Autogrid groepeert deze kleine energiecentrales tot een virtuele elektriciteitscentrale met een capaciteit die Eneco wil opvoeren tot 100 megawatt. Met een dergelijk vermogen kan Eneco snel en goedkoop reageren op verzoeken van hoogspanningsnetbeheerder Tennet om extra elektriciteit op te wekken.

Het systeem van Autogrid kan ook de flexibiliteit in de koelmachines van bijvoorbeeld koelvrieshuizen en andere voor vraagsturing geschikte industriële apparatuur benutten. Eneco investeerde eerder dit jaar in de Nederlandse start-up Peeeks, die vergelijkbare diensten levert aan bedrijven met flexcapaciteit. Peeeks werkt onder meer samen met installatiebedrijf Croon om de pompen van waterschappen in te zetten als flexibele energieopslag.

Bekijk een video over het systeem van Autogrid:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Autogrid | Foto: 1000zen, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie