Japan wil Duitsland en de VS overtreffen in zonne-energie

Japan wil Duitsland en de VS overtreffen in zonne-energie

19-03-2013 11:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Japan is vastberaden om dit jaar Duitsland en de VS in te halen, om zo in 2013 tot de grootste zonnemarkten ter wereld te behoren.

Een rapport van onderzoeksbureau IMS Research wijst uit dat er aan het eind van deze maand meer dan één gigawatt aan nieuwe fotovoltaïsche installaties (PV) in Japan bij zullen komen. Voor de rest van 2013 ligt nog vijf gigawatt in het vooruitzicht, waardoor het totaal geïnstalleerd vermogen rond de 12 gigawatt komt te liggen. 25 procent van de nieuwe installaties zijn groter dan 2 megawatt.

In Japan wordt er een terugleenvergoeding gehandhaafd van €0,34 per kilowattuur voor zonne-energie. Volgens een van de onderzoekers is deze prijs erg ruim genomen en wordt er verwacht dat deze prijs vanaf april tien procent kan dalen. Een hoge terugleenvergoeding zorgt voor een vast hoog bedrag dat de producenten kunnen verwachten voor de geleverde energie. Ondanks de daling verwachten de onderzoekers dat het zonne-energiebeleid gunstig gaat uitwerken voor Japanse fabrikanten.

‘De Japanse consument wil Japanse modules’, meent de onderzoeker. Omdat er strenge eisen zijn in Japan, is het voor buitenlandse bedrijven lastig om zich te mengen in deze industrie. De auteurs noemen de terugleenvergoeding een ‘redding’ voor binnenlandse fabrikanten. Zij maken momenteel gebruik van exclusieve systemen die twee keer zo duur zijn als Duitse aanbieders.

Bron: Pv-magazine

Foto: David Reeves via Flickr.com

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie