Britten verruilen kolencentrales voor meer gas- en kernenergie

19-11-2015 12:35 | Door: Dimitri Reijerman

Het Verenigd Koninkrijk sluit in 2025 zijn laatste kolencentrale. De Britse regering wil tijdens een 'transitieperiode' naar meer duurzame energie gas- en kerncentrales inzetten.

Volgens Amber Rudd, de Britse minister van energie, passen vervuilende kolencentrales niet langer in een moderne economie. Bovendien zijn de meeste kolencentrales sterk verouderd en kunnen zij daarmee nooit voldoen aan de steeds strenger wordende Europese milieueisen voor CO2-emissies.

De Britten willen de kolencentrales over een periode van 10 jaar uitfaseren. Over circa 2 jaar gaan de eerste centrales dicht. Energiebedrijven kunnen de dans alleen ontspringen als zij volledig overschakelen op de stook van biomassa of als de CO2-emissies worden afgevangen. Dat laatste kost echter veel geld en vereist overheidssubsidies.

Andere energiemix

Bijna 30 procent van de elektriciteit in het Verenigd Koninkrijk uit steenkool opgewekt. Uit windenergie komt 24 procent, 21 procent is afkomstig van kerncentrales en gas neemt 30 procent voor zijn rekening. Het uitfaseren van kolencentrales willen de Britten opvangen met de bouw van drie nieuwe nucleaire installaties en een aantal gasgestookte elektriciteitscentrales.

Ook wil de regering meer windenergie, met name op zee, al zijn de plannen hier nog onduidelijk over. Bovendien hebben de Conservatieven diverse subsidieprogramma's voor wind- en zonne-energie sterk afgebouwd.

Wisselende reacties op besluit

Gascentrales stoten per opgewekte megawatt ongeveer de helft minder CO2 uit dan kolencentrales. Hoewel het Britse besluit om kolencentrales uit te faseren door sommige organisaties wordt toegejuicht, is niet iedereen tevreden. Zo stelt Simon Bullock van Friends of the Earth: "Het uitfaseren van kolen is essentieel voor het klimaat. Maar de omschakeling van steenkool naar gas is hetzelfde als een alcoholist die overstapt van twee flessen whisky per dag naar twee flessen port." Andere organisaties vrezen dat de Britse regering fracking wil toestaan om in eigen land meer gas te winnen.

De eigenaren van kolencentrales zij ook niet blij met de beleidsplannen. Zo zegt E.ON, eigenaar van een 2 gigawatt kolencentrale, aan The Guardian dat er nog steeds een belangrijke rol voor kolencentrales is weggelegd in de Britse energievoorziening 'om de lichten aan te houden'.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: The Guardian | Foto: By Stodtmeister (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie