Japans zonnepark vaart wel op zee

Japans zonnepark vaart wel op zee

13-04-2012 19:59 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De vraag of zonnepanelen alleen geplaatst kunnen worden op daken? Japan geeft hier een innovatief antwoord op met haar zonnepark op zee. In juli gaat de bouw van de grootste zonnecentrale van Japan voor de kust van Kagoshima al van start.

De initiatiefnemers van het 'zee-zonnepark', waaronder Kyocera, een Japanse zonnepanelenfabrikant, machinegigant IHI en Mizuho Corporate Bank, starten aankomende zomer al met de installatie van Japans’ grootste zonnepark.

De zonnecentrale op zee, met een oppervlakte van 1,27 mln vierkante meter, zal worden gebouwd op basis van een constructie van een drijvend platform of een opbouw vanaf de zeebodem.

Japans’ grootste? In totaal zullen 290.000 multikristallijne zonnepanelen van Kyocera worden geplaatst. Het zonnepark op zee, met een totaal vermogen van 70MW, is goed om ruim 22.000 huishoudens van elektriciteit te kunnen voorzien.

Het vermogen van de nieuwe zonnecentrale kan oplopen tot 40 procent van het huidige zonne-elektrisch vermogen van Japan. Dit maakt het nieuwe park de grootste zonnecentrale van Japan.

Stimulering Japan kampt na een reeks verwoestende milieurampen, waaronder de tsunami in maart 2011, met enorme energietekorten.

De Japanse regering zet zich in om de komende jaren meer te gaan investeren in groene energieprojecten, zoals zonne- en windenergie, om de groei van hernieuwbare energie te stimuleren.

Volgens Kyocera zit aan het project een prijskaartje van bijna € 235 mln. De initiatiefnemers van het zonnepark op zee kunnen echter profiteren van de vanaf juli ingestelde vergoeding van de Japanse overheid voor teruglevering van groene stroom.

Bron: PhysOrg Foto: yago1.com

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie