Koeiengas nu nog duurzamer alternatief voor aardgas

koeien

23-11-2015 12:11 | Door: Thijs ten Brinck

Het Enschedese techbedrijf Host heeft op Goeree-Overflakkee een biogas-installatie geïnstalleerd die uit niets dan koeienmest een schoon alternatief voor aardgas maakt.

De 300 koeien van boer Ras in het Zeeuwse Den Bommel leveren duurzaam aardgas voor 120 huishoudens. Nederland produceert in totaal 60 miljard kilo mest per jaar, genoeg om aardgas te maken voor 10 procent van alle Nederlandse huishoudens.

koeien

In de innovatieve installatie gebruikt het boerenbedriif geen voedingsproducten om het groengas te maken. Daarmee is het geproduceerde groengas nog iets groener dan dat van andere biogasproducenten. 

Mono en co-vergisting

De meeste biogasinstallaties zijn co-vergisters. Hierin verwerken micro-organismen de dierlijke mest samen met landbouwproducten als mais tot hernieuwbaar gas. De mono-vergister van Ras gebruikt uitsluitend de mest en voorkomt zo de verspilling van voedingsproducten of veevoeders.

Energiebedrijf Essent regelt voor het boerenbedrijf de distributie en administratie. De installatie, met een prijs van € 650.000, is grotendeels gebouwd door het Twentse biotechbedrijf Host.

Duurzaam groengas

Hoewel de mestverwerking voor boeren normaalgesproken een kostenpost is, en boer Ras met de mono-vergister aardgas kan verkopen, stelt Ras niet rijk te worden van de groengasproductie. Ook niet nu hij geen mais hoeft toe te voegen. 

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina ziet de duurzame impact van de mono-vergisters en is van plan zijn leden te ondersteunen in de investering. Ook zijn er via de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energie (SDE+) fondsen beschikbaar om de investering in een biogasinstallatie aantrekkelijker te maken. Voor de SDE+ is in 2016 € 8 mrd beschikbaar.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: NOS, Host | Foto: Geert Schneider (header) & Red Junasun (side), via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie