Opnieuw miljardendeals voor Indiase zonneparken

india

24-11-2015 07:59 | Door: Thijs ten Brinck

Het duurzame energieprogramma van de Indiase president Narendra Modi maakt opnieuw een stap in de goed richting, na miljardendeals uit Groot-Brittannië en uit eigen land.

De regering Modi heeft zich ten doel gesteld om 100 gigawatt aan zonneparken te installeren. In 2022 moet dat aantal bereikt zijn. Twee recente deals zijn samen goed voor 9 procent van dat totaal, en dus goed voor liefst 9 gigawatt aan zonnepanelen.

De Britse investeerder Lightsource, in Europa al langer actief met zonne-energie, zal in de komende 5 jaar 3 gigawatt aan zonneparken ontwikkelen in India. Met deze deal is £ 2 mrd (€ 2,85 mrd) gemoeid.

De Indiase Reliance Group heeft volgens GreentechLead een deal gesloten voor de aanleg van 6 gigawatt aan zonnepanelen, voor meer dan $ 9 mrd. Ook Reliance is met al een aantal kleinere zonneparken in India geen onbekende in de markt.

Duurzame miljarden

India maakt vaart met zijn duurzame energieprogramma. Naast in zonnepanelen investeert het land ook in windenergie en in waterkracht in het Himalayagebied. Opgewekte stroom uit de waterkrachtcentrales komt via een megastroomkabel van 6 gigawatt ten goede aan 90 miljoen Indiërs in het noorden van het land.

Naast Lightsource en Reliance investeren ook het Japanse Softbank en het Taiwanese Foxconn groots in de Indiase groene groei. Met een zonnepanelenfabriek van $ 3 mrd en in totaal $ 20 mrd aan duurzame investeringen dragen ook deze partijen bij aan de doelen van Modi. Het Indiase energiebedrijf NTPC kondigde eerder aan 15 gigawatt aan zonneparken te bouwen, nog bovenop de 100 gigawatt die de regering voor ogen heeft.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Lightsource, Greentechlead | Foto: Dennis Jarvis, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie