Zaanse windmolen draait door waar andere turbines opgeven

zaanse schans

26-11-2015 12:01 | Door: Thijs ten Brinck

De Zaanse start-up Megawindforce werkt aan een nieuw type windturbine dat met kleinere wieken meer en vaker duurzame elektriciteit opwekt dan vergelijkbare molens.

In het concept van Megawindforce draaien de wieken om een holle ring, in plaats van een massieve as. Volgens Ton Bos, CEO van de start-up, verkleint dat de krachten op de materialen en techniek.

Bos moet zijn concept nog wel bewijzen.

Daarmee is zijn windturbine onderhoudsarm en kan hij ook bij hoge windsnelheden, tot windkracht 11, energie blijven leveren. Conventionele windturbines draaien de wieken dan uit de wind, om schade te voorkomen.

Een ring-windturbine van 250 kilowatt wekt volgens Bos op jaarbasis evenveel elektriciteit op als een conventionele windturbine met een vier keer groter vermogen. Dit omdat de innovatieve windturbine jaarlijks meer draaiuren maakt en juist bij de meest harde wind ook de meeste duurzame energie is te oogsten.

Zo’n windturbine zou wieken van 5 meter lang, rond een ring met een doorsnee van 5 meter hebben, bovenop een mast van 23 meter hoog. De wieken en de generator kunnen voor eenvoudig onderhoud naar beneden. De ring draait dan in horizontale stand en kan zo via de mast zakken tot op het maaiveld. 

Bos moet zijn concept nog wel bewijzen. Met de Gemeente Zaanstad heeft Megawindforce de intentie uitgesproken om binnen enkele jaren een eerste prototype in de thuisstad van de start-up te realiseren. 

megawindforcde

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: MegaWindforce | Foto: Megawindforce, daryl_mitchell, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie