Shell ziet financiering verdampen voor project CO2-opslag

26-11-2015 12:30 | Door: Dimitri Reijerman

Shell heeft een omvangrijk Brits project om CO2 af te vangen en op te slaan in een leeggepompt gasveld geschrapt. Aanleiding is het overheidsbesluit om een subsidie van € 1,4 mrd niet uit te keren.

Het olieconcern werkte sinds een jaar aan plannen om een CO2-afvang en -opslagsysteem te ontwikkelen. Doel van het project was om gedurende tien jaar maximaal 10 miljoen ton CO2 bij de Peterhead-gascentrale in Aberdeenshire af te vangen en op te slaan in een leeg gasveld op 2,5 kilometer diepte in de Noordzee. Daarbij werkte Shell samen met Scottish and Southern Energy.

Op papier gaat het om een van de grootste Carbon Capture and Storage (CSS)-systemen ter wereld, maar het project lijkt een stille dood te sterven nu de Britse regering vanwege bezuinigingen en een gewijzigd energiebeleid heeft besloten een subsidie ter waarde van € 1,4 mrd niet uit te keren.

Shell zegt de subsidie nodig te hebben om het project commercieel levensvatbaar te krijgen en heeft daarom besloten om het Peterhead-project op de plank te leggen, schrijft The Guardian. Ook een concurrend project van het White Rose-consortium lijkt er niet te komen.

CO2-opslag in Canada gaat door

De oliereus stopt niet zijn geheel met CSS-projecten. Begin deze maand kondigde Shell nog aan dat het in het Canadese Alberta jaarlijks 1 miljoen ton CO2, afkomstig van oliewinning van teerzanden, ondergronds gaat opslaan. Het bedrijf zegt een eerdere proef met de opslag van 200.000 ton CO2 succesvol te hebben afgerond.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: The Guardian, Shell | Foto: Shell

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie