70% Nederlanders wil investeringen in zon en wind

70% Nederlanders wil investeringen in zon en wind

05-10-2011 13:34 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederlanders vinden dat de komende jaren vooral geïnvesteerd moet worden in zonne- en windenergie. Op de vraag in welke energiebronnen ons land de komende jaren moet investeren, wijst 77 procent naar zonne-energie en 70 procent naar windenergie. Fossiele brandstoffen zijn het minst populair: slechts 11 procent van de ondervraagden vindt dat investeringen hierin nodig zijn.

Dit blijkt uit een onderzoek van Agentschap NL, de uitvoeringsinstantie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De resultaten van het onderzoek staan in schril contrast met de plannen van het kabinet-Rutte. Deze week werd in de Green Deal het belangrijkste beleid voor de komende jaren op het gebied van duurzame energie gepresenteerd. De Green Deal ontving veel kritiek, vanwege een gebrek aan structurele maatregelen, de afwezigheid van nieuwe investeringen, en de kleine rol van windenergie op zee.

Bio-energie: bekend, maar niet onbemind

Het rapport van Agentschap NL concentreert zich met name op de rol van bio-energie. Bio-energie wordt gewonnen uit biomassa (bomen en planten) en organisch afval (snoeiafval, oud papier en gft).

De gemiddelde Nederlander blijkt nog onbekend met bio-energie. Bijna tweederde van de ondervraagden geeft aan weinig tot niets te weten over energie uit biomassa.

Onbekend maakt in dit geval niet onbemind. Meer dan de helft van de Nederlandse burgers vindt energie uit biomassa een aantrekkelijke energiebron voor Nederland. Het spreekt aan dat afval wordt hergebruikt en de opgewekte energie milieuvriendelijk en duurzaam is.

Slechts 10 procent van de Nederlanders geeft aan biomassa geen interessante energiebron te vinden. Het rapport vestigt de aandacht op het belang van communicatie om de betrokkenheid van de burger te verhogen, en zo een potentiële tegenbeweging de wind uit de zeilen te nemen.

Bron: Agentschap NL

Foto: Robert & Mihaela Vicol

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie