Moederbedrijf Essent splitst duurzame energie af

kolencentrale

01-12-2015 12:57 | Door: Thijs ten Brinck

Het Duitse energieconcern RWE, waar het Nederlandse Essent onderdeel van uit maakt, overweegt zijn bedrijf op te splitsen.

Energiebedrijf RWE wil zijn energienetten en duurzame energieprojecten afsplitsen in een nieuw bedrijf. Dat schrijven de Duitse kranten Handelsblatt en Rheinische Post op basis van bronnen rond RWE.

In de nieuwe situatie zou het RWE-concern alle kolencentrales en conventionele elektriciteitsproductie behouden. Windparken, zonneprojecten en de energienetten worden ondergebracht in een nieuwe onderneming. Die toekomstige onderneming kan naar de beurs, al zal RWE volgens Handelsblatt ook een groot aandeel in bezit houden.

Peter Terium, CEO van RWE, zal het besluit volgens de bronnen van Handelsblatt op 11 december 2015 officieel aankondigen.

RWE volgt E.on

Terium staat al langer onder druk om een stap in deze richting te nemen. Door de sterke groei van hernieuwbare energie in Duitsland is het voor Duitse energieconcerns moeilijk om nog geld te verdienen met conventionele kolencentrales.  

Het Duitse energiebedrijf E.on besloot vanuit vergelijkbare overwegingen om juist alle conventionele energiecentrales af te sloten. Een jaar geleden kondigde E.on aan in Duitsland door te gaan met uitsluitend duurzame energie. De kolencentrales van het bedrijf vallen vanaf 2016 onder de naam Uniper.

Beleggers op de Duitse beurs DAX reageren positief op de geruchten. Het aandeel RWE staat vandaag ruim 6 procent hoger. 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Handelsblatt, Reuters, RWE | Foto: glasseyes view, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Thijs ten Brinck

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt ontwikkelingen op het gebied van energie, chemie en industrie. Altijd op zoek naar cleantech-innovaties met impact.Priority Partner voor de sector Energie
Onze Premium Partners
Onze Kennispartners

Nieuws over duurzame energie

In dit overzicht dagelijks het energienieuws uit binnen- en buitenland. We beschrijven en vergelijken duurzame stappen van multinationals, wetenschappelijke doorbraken en veelbelovende concepten van start-ups. We richten ons op hernieuwbare energiebronnen als windenergie, biomassa, waterkracht, aardwarmte en zonne-energie. Ook innovaties in kernenergie, kernfusie, fossiele energiecentrales, energieopslag en smart grids komen aan bod.

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Energie